Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
22. září 2023 16:05
Čas čtení 0:36

Erdogan si v OSN stěžoval na LGBTQ+ výzdobu. Žádná tam ale nebyla

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Erdogan si v OSN stěžoval na LGBTQ+ výzdobu. Žádná tam ale nebyla
Zdroj: TASR / AP Photo / Richard Drew

Turecký prezident si ve čtvrtek během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku postěžoval na výzdobu zasedacího sálu. Podle něj se jednalo o barevnou kombinaci propagující LGBTQ+ komunitu. Daná dekorace však symbolizovala 17 cílů udržitelného rozvoje.

Erdogan podle tureckých médií mimo jiné uvedl, že by o dané výzdobě rád hovořil s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem. Turecká vláda vedená Erdoganovou stranou AKP v poslední době zpřísnila svůj postoj ke svobodám LGBTQ+ komunity, upozornila agentura Reuters.

„Jednou z věcí, které mi nejvíce vadí, je, že když vstoupíte do Valného shromáždění OSN, vidíte na schodech a dalších místech barvy LGBT,“ nechal se slyšet turecký prezident, který v minulosti označil osoby s menšinovou sexuální orientací za devianty.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zdroj: TASR - AP Photo/Francisco Seco

V sídle Spojených národů ve skutečnosti žádné barvy symbolizující LGBTQ+ komunitu nebyly. Podle některých diplomatů měl turecký prezident na mysli barevnou výzdobu, která zdobí část sídla OSN včetně schodů, po kterých státníci přicházejí na zasedání.

14. února 2023 10:21 Čas čtení 1:27 VIDEO: Pozvánka ke smrti. Erdogan se chlubil stavební amnestií pro domy, které se nyní zřítily VIDEO: Pozvánka ke smrti. Erdogan se chlubil stavební amnestií pro domy, které se nyní zřítily

Ta však symbolizuje sedmnáct cílů udržitelného rozvoje, které světoví lídři přijali v roce 2015. Jedná se o jakýsi „globální seznam úkolů“, mezi něž patří vymizení hladu, extrémní chudoby, boj proti změně klimatu či podpora rovnosti žen a mužů.

Domů
Sdílet
Diskuse