Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. září 2023 11:00
Čas čtení 0:49

Tohle si Georgia Meloni za rámeček nedá: Italská ikona ostře kritizuje vládu

Kategorie:
Móda
Uložit Uložené

Módní návrhářka a podnikatelka Donatella Versace kritizovala italskou vládu za politiku vůči LGBTQ+ lidem. Učinila tak v projevu v milánské La Scale při přebírání ceny za humanitární aktivity, ve kterém se odkazovala na svého zesnulého bratra Gianniho.

„Naše vláda se snaží odebrat lidem právo žít tak, jak si přejí,“ řekla Donatella Versace v neděli večer. Na základě zprávy agentury AP o tom informuje TASR.

25. září 2023 11:30 Čas čtení 1:47 Vyoutovaná farářka Martina Viktorie Kopecká: Nehodnoťme, kdo je hoden manželství, řešme spíše to, aby byly vztahy naplněné Vyoutovaná farářka Martina Viktorie Kopecká: Nehodnoťme, kdo je hoden manželství, řešme spíše to, aby byly vztahy naplněné

Jako příklad uvedla Versace vládní nařízení, na jehož základě je v případě párů stejného pohlaví jako rodič oficiálně uznán pouze biologický rodič. „Omezují naše svobody,“ konstatovala. „Všichni musíme bojovat za svobodu v době, kdy jsou trans lidé vystaveni hrozné nenávisti, v době, kdy děti párů stejného pohlaví nejsou považovány za jejich děti, v době, kdy na práva menšin útočí nové zákony,“ apelovala.

Donatella Versace
Zdroj: Stefania D'Alessandro/Getty Images


Aktivisté za práva LGBTQ+ lidí ocenili návrhářčin projev, ale zároveň vyzvali celou komunitu módního návrhářstva, aby udělala víc. „Donatella Versace byla první osobou v Itálii, která se tak jasně a explicitně ohradila vůči homofobní politice vlády,“ řekl dlouholetý aktivista Franco Grillini.

Kromě zmíněných opatření prosazuje pravicová vláda premiérky Giorgii Meloni i zákon, který by zakazoval využít služeb náhradní matky v zahraničí. V Itálii je náhradní mateřství zakázáno zákonem z roku 2004.

22. září 2023 16:05 Čas čtení 0:36 Erdogan si v OSN stěžoval na LGBTQ+ výzdobu. Žádná tam ale nebyla Erdogan si v OSN stěžoval na LGBTQ+ výzdobu. Žádná tam ale nebyla

„Donatella Versace objasnila, jak tato vláda omezuje svobody a práva LGBTQ lidí,“ uvedl Fabrizio Marrazzo, iniciátor referenda za manželství pro všechny. Jeho organizátoři chtějí v lednu začít sbírat podpisy k vypsání plebiscitu. Itálie jako poslední velká západní země schválila občanské svazky osob stejného pohlaví v roce 2016, připomněla AP.

Domů
Sdílet
Diskuse