Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
25. září 2023 11:30
Čas čtení 1:47

Vyoutovaná farářka Martina Viktorie Kopecká: Nehodnoťme, kdo je hoden manželství, řešme spíše to, aby byly vztahy naplněné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vyoutovaná farářka Martina Viktorie Kopecká: Nehodnoťme, kdo je hoden manželství, řešme spíše to, aby byly vztahy naplněné
Zdroj: TASR/AP

Sedmatřicetiletá farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká vydala už svou druhou knihu s názvem Zpověď farářky. Duchovní, kterou jsi mohl*a vidět i v soutěži StarDance, v knížce mimo jiné mluví o tom, že žije se ženou.

Knihu Zpověď farářky tvoří převážně rozhovory mezi Kopeckou a hercem Tomášem Novotným, doplněné o farářčiny úvahy. V knize pokrývá široké spektrum témat, přesto si myslí, že nejvíce diskutované bude to, že žije ve stejnopohlavním vztahu.

18. září 2023 15:30 Čas čtení 3:07 Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně

Farářka, která je známá svým lidským přístupem, se pro coming out rozhodla proto, že již nechce nic předstírat a chce žít v pravdě, řekla v rozhovoru pro server Novinky.cz. Nejprve si ale kladla otázku, proč by zrovna ona měla dělat coming out? Co je komu do jejího soukromí? Pak si ale řekla, že i kdyby mělo sdílení jejího příběhu pomoct byť jednomu člověku, který není přijímán kvůli své orientaci, má to smysl.

Kdyby musela v církvi skončit, byla by zklamaná

Kopecká počítá i s tím, že by svůj „duchovní domov“, tedy církev, musela kvůli své orientaci opustit, i když by z toho byla zklamaná a smutná. Se svou identitou se svěřila jen hrstce lidí, mezi nimi i svému nadřízenému biskupovi, ke kterému má důvěru a který o jejím „tajemství“ ví už deset let. Netuší, jaké budou reakce většiny členů komunity, zatím se však podle svých slov setkala s kladnými, hezkými a podporujícími reakcemi.

Coming out Kopecké přivítala například Lenka Králová z YouTube kanálu V Tranzu, která se také hlásí k menšinové identitě a patří k pár lidem, jimž se Kopecká svěřila. „Myslela jsem si popravdě, že veřejný coming out nikdy neudělá. Ale je to skvělé, když se vyoutuje někdo, kdo má opravdu hodně široké publikum. Třeba můj děda kouká na StarDance a uznává ji a teď přijde zvrat. Spoustě lidem to možná otevře oči, doufá,“ napsala na Facebook.

6. dubna 2022 11:30 Čas čtení 14:30 Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor)

Téma manželství pro všechny podle Kopecké vyžaduje hlubokou teologickou diskuzi. V rámci civilních obřadů je jednoznačně pro, z hlediska svátosti manželství v rámci církve ale nemůže odpovědět jasným ano či ne. Míní ale, že by se podobná témata měla otevírat, řešit a mluvit o nich.

Registrují se auta, ne vztahy

Na dotaz, jestli s partnerkou žije v registrovaném partnerství, farářka Kopecká odpovídá: „Z mého pohledu se registrují auta, závěsná tažná zařízení, ale promýšlíme to… Naopak manželství je o lásce, slibu, touze vztah formalizovat. Je privilegiem dvou lidí, kteří se mají rádi, chtějí, aby je tak jejich blízcí i svět brali. Je pro mě vzácné.“ Nemá pocit, že by se mělo dělat výběrové řízení na to, kdo je hoden manželského sňatku, ale jako společnost bychom spíše měli řešit to, aby vztahy byly kvalitní, naplněné. „Fandit ‚jen‘ heterosexuálním sňatkům je podle mě nesmyslné,“ dodává.

12. září 2023 14:31 Čas čtení 0:27 Kovy se zasnoubil s přítelem Miroslavem Romanivem Kovy se zasnoubil s přítelem Miroslavem Romanivem

Téma své sexuální identity řeší deset let. Než ke zjištění došla, měla i heterosexuální vztah, a když nastoupila do církve, byla do všeho tak zapálená, že svůj osobní život vůbec neřešila, popisuje duchovní.

Martinu Viktorii Kopeckou redakce Refresheru kontaktovala, zatím se však nevyjádřila.

Domů
Sdílet
Diskuse