Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
27. září 2023 14:43
Čas čtení 0:48

Senior z Kutnohorska má na krku propagaci terorismu. Hrozí mu až 15 let za mřížemi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Senior z Kutnohorska má na krku propagaci terorismu. Hrozí mu až 15 let za mřížemi
Zdroj: Policie ČR/ilustrační foto

Dvaašedesátiletý muž z Kutnohorska na sociálních sítích vyzýval k útokům na infrastrukturu či ústavní instituce. Kromě toho podněcoval i ke spáchání bombového útoku na české vlaky.

Obviněný muž měl od listopadu roku 2022 do letošního března prostřednictvím sociálních sítí podněcovat jejich uživatele ke spáchání teroristického činu. Za pomoci veřejně přístupného osobního profilu na sociální síti zveřejňoval příspěvky a komentáře obsahující výzvy k násilným útokům. Podobné příspěvky psal do veřejně přístupných skupin s několika tisíci členy. 

27. září 2023 14:18 Čas čtení 0:24 Univerzitu obrany v Brně napadli hackeři, uniklo 750 GB dat Univerzitu obrany v Brně napadli hackeři, uniklo 750 GB dat

Senior měl nabádat k násilným útokům na infrastrukturu, ústavní instituce a ústavní činitele České republiky. „Konkrétně pak podněcoval k fyzické likvidaci osob vrcholného orgánu moci výkonné, tedy vlády, a osob orgánu moci zákonodárné, tedy Parlamentu České republiky. Dále podněcoval k bombovému útoku na české vlaky,“ uvedli policisté. 

Kriminalisté dokázali zjistit totožnost dvaašedesátiletého muže a následně ho zadrželi. Zároveň provedli domovní prohlídku bytu, pozemku a vozidla muže. Při těchto prohlídkách byla zajištěna výpočetní technika, respektive mobilní telefon a notebook, paměťová média či plynová pistole.

27. září 2023 14:05 Čas čtení 1:29 Češi a Češky se složili na Martínka i na Ukrajinu. Zvládneme i tuhle výzvu? Češi a Češky se složili na Martínka i na Ukrajinu. Zvládneme i tuhle výzvu?

Po provedených úkonech byl dvaašedesátiletý muž propuštěn ze zadržení a jeho trestní stíhání probíhá na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na pět až patnáct let.

Domů
Sdílet
Diskuse