Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
27. září 2023 14:18
Čas čtení 0:24

Univerzitu obrany v Brně napadli hackeři, uniklo 750 GB dat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Univerzitu obrany v Brně napadli hackeři, uniklo 750 GB dat
Zdroj: Pixabay/romavor

Univerzitu obrany v Brně napadli ve středu hackeři. Podle serveru iRozhlas, který na případ upozornil, se jim podařilo získat data vyučujících, zápisy z porad či finanční výkazy. Hackeři za získaná data požadují výkupné, informuje TASR.

Případem se zabývá Městské státní zastupitelství v Brně. „Byly zahájeny úkony trestního řízení a probíhá standardní vyšetřování. V počáteční fázi nebudeme poskytovat další informace,“ řekla mluvčí zastupitelstva Kateřina Jirásková.

Mluvčí českého Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) Eva Rajlichová se k věci vyjádřit nechtěla. Hackeři už podle serveru také oznámili, že pokud se s univerzitou nedohodnou na výkupném, 750 GB dat zveřejní v průběhu října.

27. září 2023 10:28 Čas čtení 0:39 Ministerstvo zdravotnictví varuje: Tato panenka je nebezpečná pro varlata a prodává se v Česku! Ministerstvo zdravotnictví varuje: Tato panenka je nebezpečná pro varlata a prodává se v Česku!

V seznamu souborů, které útočníci údajně odcizili, jsou podle serveru iRozhlas i soubory z e-mailového serveru pojmenované podle jednotlivých pracovníků a učitelů univerzity, zápisy z porad, provozní dokumenty, finanční výkazy, faktury či upozornění na bezpečnostní incidenty v síti univerzity.

Domů
Sdílet
Diskuse