Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
27. září 2023 v 10:28
Čas čtení 0:39

Ministerstvo zdravotnictví varuje: Tato panenka je nebezpečná pro varlata a prodává se v Česku!

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Podle odborníků byla v hračce potvrzena pozitivní testikulární toxicita, která negativně působí na varlata a následně ovlivňuje reprodukční schopnosti. Ministerstvo zdravotnictví proto před nebezpečnou panenkou Lolly TOYS & CANDIES varuje.

Plastová panenka o velikosti asi osm centimetrů se prodává v průhledném vajíčku z tvrzeného plastu a obsahuje kromě hračky i cukrovinku. „Panenka s různobarevnými vlasy je zabalená v celofánovém sáčku a oblečená v různobarevných šatech. Plastové vajíčko je obalené průhlednou fólií, na přední straně je uvedený text identifikující výrobek (Lolly TOYS & CANDIES) a další texty,“ píše ministerstvo. 

Nebezpečná hračka.
Nebezpečná hračka. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví


Škodlivost látky, která byla laboratorně potvrzena v hračce, spočívá v pozitivní testikulární toxicitě, tedy v negativním působení na varlata a následném ovlivnění samčích reprodukčních schopností. Tato skutečnost byla prokázána na laboratorních krysách.

Panenku nabízela prodejna ČAS v Lipolticích na Pardubicku a podle informací na obalu byla vyrobena v Turecku. 

27. září 2023 v 9:25 Čas čtení 0:55 Sněmovna podpořila nová pravidla pro nakládání s kratomem. Dotknou se i dalších návykových látek Sněmovna podpořila nová pravidla pro nakládání s kratomem. Dotknou se i dalších návykových látek

Látka, která je v hračce přítomna, je podezřelá i z antiandrogenních účinků na mužský organismus, tedy účinků blokujících působení mužských pohlavních hormonů. Existují náznaky, že vystavení těmto látkám by mohlo vést k imunologickým poruchám, jako jsou alergie, astma nebo ekzém. Mimo to látky narušují endokrinní systém a jedná se o endokrinní disruptor (hormonálně aktivní látku) pro životní prostředí.

Domů
Sdílet
Diskuse