Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
3. října 2023 15:54
Čas čtení 0:38

Soudci a soudkyně se specializací na sexuální trestné činy? Mohli by zajistit empatický přístup k přeživším

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soudci a soudkyně se specializací na sexuální trestné činy? Mohli by zajistit empatický přístup k přeživším
Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Ministerstvo spravedlnosti chce u okresních a krajských soudů zavést novou specializaci soudců na řešení sexuálních trestných činů. Počítá s tím novela vyhlášky, která už prošla připomínkovým řízením a která by měla být účinná od začátku příštího roku.

Úřad si od navrhované změny slibuje zajištění citlivého přístupu k přeživším a také podnícení osobního rozvoje i vzdělávání takto specializovaných soudců, uvádí ČTK.

Ti by se věnovali trestným činům proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, tedy například znásilnění, sexuálnímu nátlaku či pohlavnímu zneužití, a dále obchodování s lidmi, svádění k pohlavnímu styku a domácímu násilí. 


„Tato specializace podle aktuálních zjištění u okresních ani krajských soudů zavedena není. Pouze u Vrchního soudu v Praze je zavedena specializace na trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti,“ napsal úřad v důvodové zprávě.

3. října 2023 11:15 Čas čtení 0:42 Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Fiala jako důvod uvádí nelegální migraci Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Fiala jako důvod uvádí nelegální migraci

Empatie


Autoři návrhu dále uvedli, že úpravu navrhují kvůli zajištění empatického přístupu ke zvlášť zranitelným přeživším, kterým v jednacích síních hrozí druhotná újma. Porozumění potřebám této skupiny obětí zahrnuje citlivé vedení výslechu nebo zamezení přímého kontaktu s obžalovaným, například prostřednictvím audiovizuální techniky. 


Soudce má rovněž podstatnou roli při organizování řízení takovým způsobem, aby přeživší ochránil před nevhodnými projevy ze strany obviněných či jejich obhájců a aby zvážil vhodnost účasti veřejnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse