Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
4. října 2023 v 14:49
Čas čtení 1:24

Předseda Nejvyššího soudu přednášel o etice. Účastníkům přitom vykládal vtipy o znásilnění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Předseda Nejvyššího soudu přednášel o etice. Účastníkům přitom vykládal vtipy o znásilnění
Zdroj: Nejvyšší soud

Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy se ocitl pod palbou kritiky poté, co na veřejnost unikly snímky z jeho prezentace v rámci předmětu základy profesní etiky soudců na Justiční akademii. Svůj výklad údajně prokládal vtipy o znásilnění.

Prezentace, která byla určena budoucím soudcům, obsahovala kromě samotného výkladu o profesní etice například citáty Sokrata, Marka Twaina či Margaret Thatcherové. Na některých snímcích se však také objevují vtipy věnované sexuálnímu a domácímu násilí, informuje Deník N

„Můžete nám popsat, jak vás mohl soused znásilnit na žebříku? To jste se nebránila?“ „Nemohla jsem, jednou rukou jsem držela žebřík a druhou vyhrnutou sukni,“ stojí na jednom ze snímků, které zveřejnil server iDnes.cz.

Na dalším ze snímků je uvedeno: „Obžalovaný, chcete říct něco na svoji obhajobu?“ – „Snad jen to, že kdybych měl u sebe baterku, tak by se to nestalo!“

„Většina lidí se smála“

K průběhu prezentace se již vyjádřili také samotní studenti. „Dnes jsem na semináři základy profesní etiky soudců slyšel tolik vtipů o znásilnění, že by podle toho mohl Jiří Strach natočit Angyal páně 4,“ uvedl ve svém příspěvku na sociální síti X jeden ze studentů Michal Staněk. Doplnil také, že se většina účastníků údajně smála.

Angyalossy se proti kritice ohradil

Na kritiku již reagoval také sám Angyalossy, jenž prostřednictvím své mluvčí uvedl, že příspěvky byly určeny pro justiční kandidáty, kteří se v budoucnu sami stanou soudci a kteří budou sami řešit případy související se sexuálním násilím.

„Mým úmyslem bylo na nevhodných příkladech ukázat situace, se kterými se soudci mohou setkat ve své praxi. Z vlastní praxe trestního soudce vím, že se při řešení závažných trestných činů soudci setkají i s absurdními tvrzeními, která jsem přiblížil na zmíněných stránkách prezentace a na nichž jsem poukázal na způsoby, jak by k tomu soudce měl přistupovat,“ stojí v prohlášení.

Angyalossy také dodal, že pokud se někdo uvedenými vtipy cítil dotčen, rád by se mu omluvil. „V žádném případě jakýkoliv trestný čin nezlehčuji,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse