Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
6. října 2023 v 17:29
Čas čtení 1:27

Cestuj po Evropě zadarmo. Do programu se můžeš hlásit už jen pár dní

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Cestuj po Evropě zadarmo. Do programu se můžeš hlásit už jen pár dní
Zdroj: Unsplash/Amanda Bartel/volně k užití

Rád*a bys poznal*a evropská města? Chtěl*a bys objevit kulturní bohatství evropských zemí? Je ti 18 let? Pokud sis na otázky odpověděl*a ano, tak je program Evropské unie DiscoverEU právě pro tebe.

DiscoverEU je akce programu Erasmus+, jejímž cílem je zpřístupnit cestování mladým lidem. Vybraným teenagerům Evropská komise a Evropská výkonná agentura pro vzdělávání a kulturu poskytne jízdenku, která umožňuje cestování na dobu jednoho měsíce v období od 1. března 2024 do 31. května 2024 po Evropské unii zadarmo.

6. října 2023 v 11:23 Čas čtení 0:17 Nobelovu cenu za mír získala uvězněná íránská bojovnice za ženská práva Nobelovu cenu za mír získala uvězněná íránská bojovnice za ženská práva

Program klade důraz na ochranu životního prostředí, takže jeho účastníci budou cestovat převážně vlakem. Nicméně pro co největší dostupnost budou k dispozici i některé autobusy nebo trajekty a ve výjimečných případech také letecká doprava. 

Jízdenkou to ale nekončí. Vybraní uchazeči zároveň obdrží Evropskou kartu mládeže DiscoverEU, díky níž budou mít slevy na kulturní a sportovní akce, ubytování, místní dopravu, vzdělávací aktivity anebo na jídlo a pití v restauracích. Karta bude platná až jeden rok od její aktivace.

Evropská karta mládeže (příklad).
Evropská karta mládeže (příklad). Zdroj: Česká rada dětí a mládeže

Mohu se do soutěže přihlásit?

Účastníkem výběrového řízení můžeš být, pokud:

1) Tvé datum narození spadá do období od 1. ledna 2005 (včetně) do 31. prosince 2005 (včetně).

2) Jsi občanem*občankou některé ze členských zemí EU anebo rezidentem*rezidentkou jedné z nečlenských zemí, které se programu Erasmus+ účastní. Takovými zeměmi jsou Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Severní Makedonie, Srbsko a Turecko. To znamená, že mimo státy EU budeš moct navštívit právě třeba i tyhle.

Dokdy se mohu přihlásit?

Přihlašovat se můžeš do 18. října 2023 do 12 hodin.

Kde se mám přihlásit?

Na oficiálních stránkách Evropského portálu pro mládež, na kterých jen klikneš na tlačítko „Přihlášku můžete podat zde“ v zeleném rámečku. Podmínkou účasti v soutěži je správné zodpovězení pár kvízových otázek, ale neboj, není to nic těžkého.

Program DiscoverEU probíhá již několik let. Od roku 2018 se do něj v osmi kolech přihlásilo přes milion teenagerů. Cestovní pasy získala až čtvrtina z nich. V minulém kole, které proběhlo letos v březnu, se soutěže zúčastnilo 2800 obyvatel Česka, vybráno bylo 800 z nich, takže neváhej a zažádej si o svou jízdenku i ty. Šanci určitě máš, Evropská unie jich v tomto kole rozdá až 35 tisíc.

Anketa:
Přihlásíš se do programu DiscoverEU?
Jasně!
Bohužel ne, není mi 18.
Jasně!
25 %
Bohužel ne, není mi 18.
75 %
Domů
Sdílet
Diskuse