Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
13. října 2023 9:05
Čas čtení 0:33

Odjeďte z města, vyzval Izrael palestinské civilisty. To ale není možné, ohrazuje se OSN

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Odjeďte z města, vyzval Izrael palestinské civilisty. To ale není možné, ohrazuje se OSN
Zdroj: TASR / AP Photo / Fatima Shbair

Izraelská armáda v pátek oficiálně vyzvala civilní obyvatele města Gaza, aby se evakuovali na jih tohoto palestinského území před možnou pozemní ofenzívou proti palestinským militantům z radikálního hnutí Hamás.

„Armáda vyzývá všechny civilisty v Gaze, aby v zájmu vlastní bezpečnosti a ochrany opustili své domovy a evakuovali se na jih,“ uvedly Izraelské obranné síly (IDF) v pátek ráno v prohlášení. Informuje TASR podle agentur AP, DPA a AFP.

12. října 2023 12:00 Čas čtení 1:09 Izraelsko-palestinský konflikt: Tisíce mrtvých na obou stranách a žádná voda. Tak to teď vypadá v Pásmu Gazy Izraelsko-palestinský konflikt: Tisíce mrtvých na obou stranách a žádná voda. Tak to teď vypadá v Pásmu Gazy

Nařízení evakuace obyvatel severní části Gazy na jih bylo dříve doručeno i OSN a přichází v době izraelské ofenzívy proti militantům z hnutí Hamás, kteří v sobotu 7. října zaútočili na území Izraele. Evakuace má proběhnout během následujících 24 hodin. Světová organizace následně prostřednictvím mluvčího generálního tajemníka Antonia Guterrese požádala o zrušení tohoto nařízení z humanitárních důvodů.

„Organizace Spojených národů důrazně apeluje na to, aby jakékoli nařízení tohoto typu – bude-li potvrzeno – bylo zrušeno v zájmu vyhnout se tomu, aby se současná tragédie přetvořila v katastrofální situaci,“ upozornil mluvčí Stéphane Dujarric.

Podle Dujarrica je toto nařízení „nemožné“ provést bez „zničujících humanitárních důsledků“.

Domů
Sdílet
Diskuse