Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. října 2023 15:43
Čas čtení 0:44

Domy a podniky Židů v Německu někdo označuje Davidovými hvězdami jako za dob nacismu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Domy a podniky Židů v Německu někdo označuje Davidovými hvězdami jako za dob nacismu
Zdroj: Flickr/U.S. Department of Agriculture

Na některých domech, které obývají či vlastní Židé, se v Berlíně objevila kresba Davidovy hvězdy. Označení se používalo k identifikaci Židů v nacistickém Německu.

První hvězdy se v Berlíně objevily už ve čtvrtek, další v pátek, kdy probíhaly propalestinské demonstrace, které svolalo palestinské hnutí Hamás. Informují o tom Times of Israel.

15. října 2023 11:37 Čas čtení 1:08 V Praze dnes bude propalestinská demonstrace. Budou ji hlídat desítky policistů, podle magistrátu je akce riziková (Aktualizováno) V Praze dnes bude propalestinská demonstrace. Budou ji hlídat desítky policistů, podle magistrátu je akce riziková (Aktualizováno)

Lidé s židovskými kořeny se bojí. Například žena, která na vchodu svého domu objevila Davidovu hvězdu, poznamenala: „Jakmile jsem to viděla, zavolala jsem policii, ale řekli mi, že teď nemají kapacity a abych to nahlásila online. Také mi doporučili Davidovu hvězdu odstranit, protože by její umístění na dveře mohlo vyvolat další reakce. Dnes nepůjdu do synagogy a nebudu na ulici mluvit hebrejsky,“ citují ženu Novinky.cz.

Davidova hvězda připomíná dobu nacistického Německa, ve kterém tímto označením nacisté identifikovali jak domy nebo podniky, které Židé vlastnili, tak i Židy samotné. Podle vyjádření izraelského velvyslanectví v Německu na platformě X to vyvolává ty „nejhorší vzpomínky a je to neúnosné“.

Německé bezpečnostní složky případ vyšetřují jako politicky motivovaný čin. Složky zároveň posílily policejní hlídky v oblastech, kde žijí Židé.

Domů
Sdílet
Diskuse