Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
18. října 2023 v 10:49
Čas čtení 0:59

Covid v Česku řádí v plné síle. Toto jsou tři příznaky, na které je dobré dát si pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Covid v Česku řádí v plné síle. Toto jsou tři příznaky, na které je dobré dát si pozor
Zdroj: Drazen Zigic / Freepik / volně k použití

S příchodem podzimního období se v populaci opět zvyšuje počet případů infekčních onemocnění. V poslední době se také zvyšuje počet případů nákazy covidem. Odbornictvo proto varuje před třemi hlavními příznaky, které způsobuje aktuálně šířená mutace.

Evropským kontinentem se v současné době šíří nová subvarianta covidu s označením BA.2.86, jejíž průběh by podle lékařů a lékařek neměl být závažnější než jiné doposud známé varianty. Experti přesto upozorňují na tři hlavní příznaky, před kterými je dobré mít se na pozoru. Informoval o tom britský deník Mirror.

Nová subvarianta se projevuje hlavně rýmou nebo ucpaným nosem, bolestí hlavy a pocitem únavy. Mezi další příznaky podle serveru Today patří také kašel, bolest v krku, bolest celého těla, dušnost či vysoká teplota

Počet případů se zvyšuje

Počet případů covidu v Česku se v posledních týdnech zvyšuje. Během posledního měsíce u nás přibylo okolo 11 tisíc nákaz, v pondělí onemocnělo například 968 lidí. V současnosti ministerstvo eviduje pět tisíc aktivně nakažených. Počet bude s nástupem zimy pravděpodobně dále narůstat. 

Přehled nakažených covidem.
Přehled nakažených covidem. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) proto vyzval Čechy a Češky, aby se očkovali. „Sezóna respiračních onemocnění je za dveřmi, a i já se tak chystám na očkování proti chřipce a covidu-19. Zejména lidem v seniorním věku a se zhoršeným zdravotním stavem totiž obě onemocnění můžou způsobit velké potíže. Proto doporučuji a apeluji: nepodceňte to a běžte se také očkovat,“ uvedl začátkem října v pořadu Otázky Václava Moravce.

Domů
Sdílet
Diskuse