Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
19. října 2023 11:04
Čas čtení 1:07

Změna času 2023: Nezapomeň si přeřídit hodinky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změna času 2023: Nezapomeň si přeřídit hodinky
Zdroj: Pexels/Shawn Stutzman

Standardní (zimní) čas se v letošním roce vrátí v noci na 29. října. Hodiny se v neděli posunou ze 3:00 zpět na 2:00 a my si pospíme o hodinu navíc.

Téma změny času se diskutuje již dlouhá léta, zatím ale zůstává vše při starém. Poslední říjnovou neděli nás tedy čeká přeřizování hodinek a jeden den, který bude delší než 24 hodin.

19. října 2023 10:14 Čas čtení 1:12 RegioJet přidal nové vlakové spoje do zahraničí. Na palubě si dáš lívance i dýňovou polévku RegioJet přidal nové vlakové spoje do zahraničí. Na palubě si dáš lívance i dýňovou polévku

Ne zimní, ale standardní

Stejně jako každý rok i letos se dvakrát do roka posune čas, v březnu se mění čas na letní, v říjnu na standardní, který platí v zimním období. Časté označení zimní čas ale není správné, měli bychom říkat standardní či běžný čas. Zvláštní čas, který si zaslouží sezónní označení, je jen čas letní.

17. října 2023 11:00 Čas čtení 4:13 Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů Co se stane s tvým tělem, když budeš pít každý den alkohol? Od první sklenky vína „na dobrou noc“ až po selhávání orgánů

Původně se letní čas zavedl kvůli úsporám energie, které jsou ale dnes zanedbatelné. Odborníci naopak upozorňují, že převažují negativní důsledky na lidské zdraví. Někteří lidé mají kvůli změně času problémy s psychickou i fyzickou výkonností, stěžují si na zhoršení spánku, únavu či nevolnost. Přenastavení vnitřních hodin jim nějakou dobu trvá. Při volbě celoročního času by byl podle odborníků pro člověka každopádně příznivější pásmový čas, který platí v zimě.

Sjednocená pravidla v EU

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před 40 lety za energetické krize. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

18. října 2023 8:30 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Jak dobře znáš filmové a seriálové tchyně a tchány? KVÍZ: Jak dobře znáš filmové a seriálové tchyně a tchány?

Vláda předloni rozhodla, že letní čas bude i v dalších pěti letech stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a trvat do poslední neděle v říjnu, stejně jako ve většině evropských zemí. Ministerstvo práce v podkladech k předpisu napsalo, že jednotné stanovení letního a „zimního“ času v EU na příští roky je důležité kvůli dopravě i fungování trhu.

Domů
Sdílet
Diskuse