Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
19. října 2023 12:20
Čas čtení 0:31

Jaká bude otvírací doba obchodů na státní svátek 28. října?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jaká bude otvírací doba obchodů na státní svátek 28. října?
Zdroj: Unsplash/Hobi industri

Příští sobotu si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu, na 28. října tedy připadá státní svátek. Musí být obchody zavřené, nebo si budeme moct nakoupit alespoň podle sobotní otvírací doby?

Během státních svátků často není jasné, jak funguje otvírací doba obchodů. Během některých svátků musí ze zákona zavřít všechny větší prodejny, na jiné svátky však mohou zůstat otevřené. Jak je to s 28. říjnem?

Na Den vzniku samostatného československého státu musí být větší obchody, jako jsou supermarkety, zavřené, stejně je tomu na Nový rok, Velikonoční pondělí nebo Den české státnosti. 

19. října 2023 11:04 Čas čtení 1:07 Změna času 2023: Nezapomeň si přeřídit hodinky Změna času 2023: Nezapomeň si přeřídit hodinky

Otvírací doba obchodů na státní svátky je stanovena zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit od 1. října roku 2016. Tento zákon doslova stanovuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během stanovených svátků zavřené. 

Kromě obchodů musí být na tyto dny zavřené rovněž bazary, zastavárny a výkupny odpadu. Na dodržování zákona dohlíží Česká obchodní inspekce a za jeho nedodržování může udělit pokutu do výše až jednoho milionu korun.

Domů
Sdílet
Diskuse