Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
19. října 2023 v 17:46
Čas čtení 0:25

Pro osmnáctileté hromadná doprava na rok zdarma. Rakousko chce zpopularizovat veřejnou dopravu mezi mladými

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pro osmnáctileté hromadná doprava na rok zdarma. Rakousko chce zpopularizovat veřejnou dopravu mezi mladými
Zdroj: oebb.at

Rakouská vláda chce lidem, kteří se stanou plnoletými, darovat celoroční jízdenku na hromadnou dopravu. Tzv. Klimaticket lze využít na městské i meziměstské spoje. Vychází to z návrhu rozpočtu. Cílem je zpopularizovat cesty veřejnou dopravou mezi mladými.

Síťovou jízdenku Klimaticket zavedlo Rakousko v roce 2021. Použít ji lze podle agentury APA prakticky ve všech prostředcích veřejné dopravy, a to hlavně ve vlacích, autobusech a spojích městské hromadné dopravy. Roční jízdenka stojí 1095 eur (27 000 korun), pro lidi ve věku do 25 let platí snížená sazba 821 eur (20 000 korun), a to pro celé Rakousko.

19. října 2023 v 10:14 Čas čtení 1:12 RegioJet přidal nové vlakové spoje do zahraničí. Na palubě si dáš lívance i dýňovou polévku RegioJet přidal nové vlakové spoje do zahraničí. Na palubě si dáš lívance i dýňovou polévku

Podle ministryně pro klima Leonore Gewessler dostanou čerství dospělí díky jízdence zdarma „kousek svobody navíc“. Vládní dárek k narozeninám má také propagovat veřejnou dopravu mezi lidmi, kteří vstupují do dospělého života. Rakouský státní rozpočet to má v příštím roce stát zhruba 120 milionů eur (skoro tři miliardy korun).

Domů
Sdílet
Diskuse