Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
24. října 2023 13:14
Čas čtení 0:52

Klíčové české weby byly mimo provoz kvůli kyberútokům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Klíčové české weby byly mimo provoz kvůli kyberútokům
Zdroj: Unsplash/k volnému použití

Weby ministerstva a policie v úterý ráno čelily kybernetickému útoku. Vyřazeny z provozu byly kvůli útoku hackerů například stránky policie, ministerstva vnitra či dopravního podniku. Nyní by měly být opět dostupné.

Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška na dotaz ČTK uvedl, že stránky nefungují kvůli takzvanému DDoS útoku. Při něm počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem požadavků, čímž ho vyřadí z provozu.

„Okamžitě jsme přijali ochranná opatření včetně omezení přístupu ze zahraničí. Na zprovoznění intenzivně pracujeme,“ uvedlo vnitro na síti X.

Zmiňované weby nebyly dostupné už okolo 8:30. Zjednat nápravu se nepodařilo ani po desáté hodině, což nasvědčuje tomu, že nejde jen o malý problém. První uživatelé začali hlásit, že jsou služby opětovně dostupné, okolo 10:30.

Server iDnes.cz navíc upozornil, že hackerskému útoku čelily v úterý i webové stránky summitu Mezinárodní krymské platformy, který se koná tento týden v Praze. Organizátoři dávají útok do souvislosti s proruskými hackery.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Útokům hackerů čelí státní instituce, samospráva i soukromé firmy opakovaně. Jde většinou právě o DDoS útoky. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) v září evidoval v Česku 21 kybernetických incidentů, což byl opět nadprůměrný počet. Pokračovaly například útoky vůči českým bankám. Žádný z nich ale podle úřadu nespadal do kategorie velmi významný. Nadprůměrný byl i srpen s 27 zaznamenanými kybernetickými incidenty. Rekordní zůstává březen, kdy NÚKIB evidoval 28 incidentů.

Domů
Sdílet
Diskuse