Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
25. října 2023 v 13:11
Čas čtení 0:26

Úřady varují před falešným lékem na cukrovku. Jeho aplikace může vyvolat vážné zdravotní problémy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Úřady varují před falešným lékem na cukrovku. Jeho aplikace může vyvolat vážné zdravotní problémy
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal varování před množícími se případy z padělání léčivého přípravku Ozempic v Evropské unii. Falešné dávky léku, který se využívá k léčbě cukrovky, pocházejí z Rakouska a Německa.

SÚKL vychází z informací Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která oznámila, že se u velkoobchodníků v Evropské unii a v Británii objevila předplněná pera falešně označená jako lék Ozempic. Pera disponovala etiketami v němčině a pocházela od velkoobchodníků v Rakousku a Německu.

Jednotlivá pera mají čísla šarží, 2D čárové kódy a jedinečná sériová čísla pocházející z originálních balení přípravku. Padělky je nicméně možné od originálních balení na první pohled rozlišit, a to prostřednictvím rozdílů ve vzhledu předplněného pera. 

Originální a padělané balení přípravku Ozempic
Originální a padělané balení přípravku Ozempic Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv

V současné době nejsou informace o výskytu padělaných balení Ozempicu na českém území. SÚKL upozorňuje, že prodej přípravku je vázán na lékařský předpis a je možné jej legálně získat pouze výdejem z lékárny. 

Domů
Sdílet
Diskuse