Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
26. října 2023 10:50
Čas čtení 0:55

Změna času 2023: Kdy a v kolik se mění čas? Nezapomeň si přeřídit hodinky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změna času 2023: Kdy a v kolik se mění čas? Nezapomeň si přeřídit hodinky
Zdroj: Pexels/Aphiwat chuangchoem/volně k použití

Máme pro tebe skvělou zprávu, ze soboty na neděli si o hodinku přispíš.

Březen a říjen. To jsou měsíce, kdy se mění čas, a již za pár dní nás čeká změna na ten zimní. Kdy nastane? Už v neděli 29. října, konkrétně ve 03:00 hodiny ráno, kdy se hodiny posunou zpět na 2:00. Znamená to tedy, že noc ze soboty na neděli bude o hodinku delší a ty se pořádně prospíš. Co ale taková změna udělá s naším tělem? 

26. října 2023 8:41 Čas čtení 0:59 Předpověď počasí na víkend: Připrav se na teploty kolem 18 stupňů i neutuchající déšť Předpověď počasí na víkend: Připrav se na teploty kolem 18 stupňů i neutuchající déšť

Standardním časem je ten zimní. Letní čas byl v minulosti zaveden kvůli prodloužení dne, abychom nemuseli tolik svítit umělým světlem a ušetřili tak energii. Jenže tyto úspory jsou dnes již mizivé a změny času už moc nedávají smysl. Naopak, dnes už převažují negativní dopady, především pak na lidské tělo. Mnoho lidí má kvůli změnám času problémy s fyzickou i psychickou výkonností, bojuje se zhoršením spánku, ale také s únavou a nevolností. Naladit se na „nový“ čas jim prostě dává pořádně zabrat. 

Veřejnost proto již dlouhé roky volá po zrušení střídání času, což také mělo nastat v roce 2021. Členské státy Evropské unie se však po dobu dvou let nedokázaly shodnout na tom, který čas by měl trvale platit, a tak byla otázka zrušení změn času odsunuta na neurčito. 

Do řešení navíc v září 2021 vstoupila česká vláda, která odsouhlasila nařízení, podle kterého se v Česku bude zimní a letní čas i nadále střídat, a to po dobu dalších pěti let. Tak uvidíme, jak to s námi dopadne. 

Anketa:
Jsi pro zrušení střídání času?
Jo, nechal*a bych jen zimní čas.
Ano, prosil*a bych nechat letní čas. 
Je mi to fuk.
Mně se střídání líbí a nevadí mi. 
Jo, nechal*a bych jen zimní čas.
44 %
130 Hlasů
Ano, prosil*a bych nechat letní čas. 
30 %
89 Hlasů
Je mi to fuk.
12 %
35 Hlasů
Mně se střídání líbí a nevadí mi. 
14 %
41 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse