Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. října 2023 11:11
Čas čtení 0:52

Prodejna kebabu v Plzni vyvěsila do výlohy protižidovské výroky. Případem se zabývá policie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prodejna kebabu v Plzni vyvěsila do výlohy protižidovské výroky. Případem se zabývá policie
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

„Tito Židé jsou těmi, kdo chtějí zabít proroka Ježíše,“ hlásají cedule ve výloze.

Religionistka Věra Tydlitátová ve středu na platformě X upozornila na prodejnu kebabu v Plzni, která do výlohy vyvěsila cedule s antisemitskými výroky. „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z toho důvodu je Bůh proklel,“ píše se na nich.

Veřejnost se proti počínání Sultan kebabu v Kopeckého sadech ostře ohradila. Případem se nyní zabývá Policie ČR.

26. října 2023 9:54 Čas čtení 0:43 MAPA: Které kraje v Česku nejvíce ohrožuje chudoba? Možná je mezi nimi i ten tvůj! MAPA: Které kraje v Česku nejvíce ohrožuje chudoba? Možná je mezi nimi i ten tvůj!

Počínání kebabu v Plzni je alarmující a vzhledem k aktuálnímu konfliktu v Gaze vyvolalo na sociálních sítích horkou debatu. „Tito Židé jsou těmi, kdo chtějí zabít proroka Ježíše,“ stojí na cedulích vylepených ve výloze. Vzhledem k tomu, že se jedná o šíření rasové nenávisti, několik lidí prodejnu nahlásilo policii. 

Ta se k případu nyní vyjádřila na platformě X. „Protižidovskými texty v prodejně kebabu v Plzni se zabýváme, v této věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu uvedeného pod paragrafem 355 trestního zákoníku,“ tweetla. Provozovatel se podle ní bránil tím, že napsal jen a pouze pravdu. „Je to v koránu,“ měl říci na svou obhajobu. 

Pod paragraf 355 spadá hanobení národa, rasy a etnické nebo jiné skupiny osob. V případě prokázání viny pachateli hrozí odnětí svobody až na dva roky. 

Domů
Sdílet
Diskuse