Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. října 2023 v 8:31
Čas čtení 0:35

USA zaútočily stíhačkami na základny v Sýrii, rozkaz dál sám Joe Biden

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA zaútočily stíhačkami na základny v Sýrii, rozkaz dál sám Joe Biden
Zdroj: TASR/Harald Tittel/dpa via AP

Armáda Spojených států v pátek brzy ráno zaútočila na dvě základny ve východní Sýrii, které využívají ozbrojenci napojení na Íránské revoluční gardy.

Jedná se o odvetu za několik bezpilotních letounů a raketových úderů, které od začátku minulého týdne mířily na základny používané americkými vojenskými jednotkami umístěnými v regionu. Podle agentury AP o tom informoval Pentagon.

Americký ministr obrany Lloyd Austin v prohlášení uvedl, že „přesné útoky sebeobrany jsou odpovědí na sérii pokračujících a většinou neúspěšných útoků proti americkému vojenskému personálu v Iráku a Sýrii, které mají na svědomí Íránem podporované milice“.

Austin dodal, že rozkaz k provedení útoků na zmíněné milice vydal americký prezident Joe Biden, aby „dal jasně najevo, že Spojené státy nebudou takové útoky tolerovat a budou bránit sebe, svůj personál a své zájmy“.

Americký ministr obrany dodal, že operace proti proíránským milicím nesouvisí s válkou, kterou vede Izrael proti Hamásu.

Zdůraznil, že USA si nepřejí rozšíření konfliktu, ale pokud budou proíránské skupiny pokračovat ve svých akcích, nebudou USA váhat podniknout další kroky na ochranu svých jednotek v regionu.

Domů
Sdílet
Diskuse