Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
28. října 2023 15:06
Čas čtení 1:04

VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Prezident Pavel při pietní akci trefil vojáka praporem do hlavy. „Podcenil jsem hmotnost,“ omluvil se (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP

V sobotu dopoledne jsme si u Národního památníku na Vítkově připomněli Den vzniku samostatného československého státu. Na letošní výročí jen tak nikdo nezapomene. Prezident Pavel při ceremoniálu trefil bojovým praporem vojáka do hlavy.

Součástí pietního aktu na Vítkově bylo předání bojového praporu. „U příležitosti 105. výročí vzniku samostatného československého státu se dnem 28. října 2023 propůjčuje bojový prapor Praporu podpory nasaditelných sil,“ uvedl náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajor Radek Hasala.

Poté, co prezident Pavel vzal prapor do svých rukou, jeho koncem trefil do hlavy jednoho z členů Hradní stráže. Tomu z nárazu spadla brigadýrka na zem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bizár Z Médií 🇨🇿 (@bizar.z.medii)

Petr Pavel se v sobotu odpoledne, jen pár hodin poté, co k nehodě došlo, k incidentu vyjádřil na svém profilu na platformě X. „Rozhodně nešlo o snahu zpestřit novým prvkem standardní vojenskou proceduru. Prostě jsem jen podcenil hmotnost,“ vysvětlil.

Bojový prapor má příslušníkům Praporu podpory nasaditelných sil připomínat povinnost přípravy k obraně Česka proti vnějšímu napadení a nutnost plnění úkolů, které vyplývají z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení.

28. října 2023 13:15 Čas čtení 0:47 Změna času: V noci se hodinová ručička posune dozadu. Jak to ovlivní noční spoje? Změna času: V noci se hodinová ručička posune dozadu. Jak to ovlivní noční spoje?

K Národnímu památníku v Praze na Vítkově si přišli 105. výročí samostatného Československa připomenout nejvyšší ústavní činitelé, armáda, váleční veteráni a veřejnost. Jedním z hlavních bodů ceremoniálu je položení věnců k hrobu Neznámého vojína. 

Zúčastnili se ho například prezident Pavel, premiér Petr Fiala, předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová, předseda Senátu Miloš Vystrčil, ministryně obrany Jana Černochová a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka. Poté všichni uctili padlé československé vojáky minutou ticha a prezident propůjčil velitelství pozemních sil čestné jméno generála Vojtěcha Borise Luži. 

Domů
Sdílet
Diskuse