Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
7. listopadu 2023 8:41
Čas čtení 0:29

Zákaz jízdy v noci a zkrácení platnosti řidičských průkazů? EU má nové plány

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Poslanci chtějí pozměňovacím návrhem zpřísnit podmínky pro starší a mladší řidiče.

Podle nových pravidel by řidiči starší 70 let museli mít platný řidičský průkaz pouze dva roky namísto pěti. RTVS upozornil na pozměňovací návrh předložený v Evropském parlamentu, podle kterého by senioři museli mnohem častěji podstupovat testy a lékařské prohlídky.

Nová pravidla se vztahují i na nové řidiče. Ti by nesměli řídit po setmění. Autoři novely také navrhují zvýšit minimální věk pro získání řidičského průkazu na malý motocykl. Změny by se dotkly také například jízdy na skútrech, která by byla nově vyhrazena pouze osobám s řidičským průkazem.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash / Alexander Popov

Štefan Mihálik, prezident Autoklubu Slovenské republiky, s novými pravidly nesouhlasí. Opatření se mu zdají být přitažená za vlasy. Nesouhlas vyjádřili také poslanci Evropského parlamentu Robert Hajšel a Miriam Lexmannová. Poslanci se budou novelou zabývat na přelomu roku.

Domů
Sdílet
Diskuse