Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
12. listopadu 2023 v 13:32
Čas čtení 0:35

V USA začnou prodávat lék na obezitu. Aktivně potlačuje chuť k jídlu, ale pokusným potkanům způsobil zákeřné problémy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Přípravek budou pacientům podávat jednou týdně.

Ve Spojených státech amerických byl schválen lék s názvem Zepbound. Ten má pacientům pomoci s regulací a ztrátou hmotnosti. Přípravek bude dostupný pro pojištěnce, kteří trpí přidruženými chorobami způsobenými obezitou, informuje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Nový lék si pacienti budou moci měsíčně koupit za pouhých 25 dolarů.

12. listopadu 2023 v 11:00 Čas čtení 1:09 Předpověď počasí: V Česku může místy sněžit, tvořit se bude i náledí Předpověď počasí: V Česku může místy sněžit, tvořit se bude i náledí

Přípravek budou pacientům podávat jednou týdně injekční formou. Složka tirzepatid, kterou přípravek obsahuje, aktivně potlačuje chuť k jídlu. Pro jeho maximální účinek musí pacienti vynaložit i fyzickou aktivitu a držet dietu.

Přípravek má ale řadu nepříjemných vedlejších účinků. Způsobit může zvracení, průjem, zácpu, nevolnost, únavu, alergické reakce, ale také vypadávání vlasů. Testovaným potkanům způsobil vznik nádorů. Není však jasné, zda takový efekt může mít i na lidi.

Firma předpokládá, že lék se stane populárním

Farmaceutická společnost, která lék uvedla na trh, předpokládá, že se lék brzy stane velmi populárním. Ve Spojených státech amerických má přibližně 70 % obyvatel nadváhu.

injekcia
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domů
Sdílet
Diskuse