Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
13. listopadu 2023 v 9:57
Čas čtení 0:34

Známe nejštědřejší země na světě: Češi rádi pomáhají, Slováci totálně propadli

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Známe nejštědřejší země na světě: Češi rádi pomáhají, Slováci totálně propadli
Zdroj: FOTO TASR/Michal Svítok

V indexu štědrosti vědci zjistili, že 72 procent světové populace, tedy 4,2 miliardy lidí, podporuje ostatní.

Podle Světového indexu štědrosti, který každoročně hodnotí charitativní angažovanost obyvatel jednotlivých zemí, se Česko umístilo na 41. místě ze 142 zemí. Předstihl ho například Írán, Senegal nebo Uzbekistán. Slováci skončili na 118. místě. 

Na posledním místě skončilo Polsko a na předních místech se umístily země jako Indonésie, Ukrajina a Keňa. Výsledky zveřejnila nadace Charities Aid ve své výroční zprávě. O zprávě informuje Euromaidan press, který poukazuje zejména na výrazný posun Ukrajiny.

Index štědrosti se měří ve třech parametrech, kterými jsou pomoc cizím lidem, darování peněz a dobrovolná práce s časem. Respondenti odpovídají na otázky týkající se těchto tří dimenzí. Skóre se vypočítá zprůměrováním odpovědí dotázaných občanů jednotlivých zemí.

V rámci indexu štědrosti výzkumníci zjistili, že 72 procent světové populace, což představuje 4,2 miliardy lidí, podporuje druhé. Letošním rekordmanem je Ukrajina, která získala 13 bodů z roku 2022, což ji řadí na druhé místo.

Domů
Sdílet
Diskuse