Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
15. listopadu 2023 6:03
Čas čtení 0:40

Borůvky v zimě?! Nečekaný úkaz zaskočil české odborníky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Borůvky v zimě?! Nečekaný úkaz zaskočil české odborníky
Zdroj: Unsplash/Mario Mendez/volně k použití

Český hydrometeorologický ústav hlásí raritu. Pozorovatelé totiž zaznamenali, že i přes chladné počasí začaly na některých místech opět zrát borůvky.

„Fenologický pozorovatel ze stanice Plzeň-Bolevec zaznamenal druhou zralost borůvek,“ uvedl ČHMÚ na platformě X (dříve Twitter).


Brusnice borůvky, které začaly dozrávat až v druhé půlce června, to do konce léta totiž nestihly a jejich plody uschly ve velkých letních vedrech, kdy teploty dosahovaly až 38 stupňů Celsia. Keříky nicméně začaly znovu kvést a koncem října pak i dozrávat, což je velmi neobvyklé.

14. listopadu 2023 11:46 Čas čtení 0:47 Blíží se nejhorší sezona českého biatlonu? Norové novými pravidly zostudili všechny soupeře Blíží se nejhorší sezona českého biatlonu? Norové novými pravidly zostudili všechny soupeře


Podle ČHMÚ se totiž něco podobného stalo i v letech 2015 a 2018, kdy bylo sucho a vlny veder. „Tehdy jsme rovněž zaregistrovali druhé kvetení borůvek, ale plody se na našich fenologických stanicích neobjevily,“ vysvětluje ústav. Nakonec si tak do lesa na borůvky budeš moci možná vyrazit ještě v prosinci.

Domů
Sdílet
Diskuse