Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. listopadu 2023 15:38
Čas čtení 1:22

Iniciativa Jsme fér dala ministerstvu financí symbolický šek na 37 miliard. Tolik prý Česko stojí nerovnoprávnost

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Iniciativa Jsme fér dala ministerstvu financí symbolický šek na 37 miliard. Tolik prý Česko stojí nerovnoprávnost
Zdroj: TASR/AP/Michael Buholzer/Keystone

Zástupci iniciativy Jsme fér ve středu ráno předali náměstkovi ministra financí Jiřímu Valentovi symbolický šek na 37 miliard korun. Takhle vysoké jsou náklady vznikající v důsledku diskriminace gayů a leseb, tvrdí data organizace Open For Business.

Organizace Open For Business v analýze vypracované pro Jsme fér rozdělila náklady do tří oblastí: zdraví, ekonomická diskriminace a příjmy ze svatebního byznysu. Náklady odrážející nerovnost v oblasti zdravotní péče a násilí sahají na 19,5 miliardy. Ekonomická diskriminace může stát Česko ročně až 15,4 miliardy korun.

Otázka rovnosti i ekonomického přínosu

„V rámci debaty o manželství pro všechny je podle mě to poslední číslo nejdůležitější. Došli jsme k závěru, že přínos nových manželství, která by gayové a lesby uzavírali, by tvořil minimálně 2,7 miliardy korun. Zahrnuje to výplaty pro organizátory svateb, fotografy a další profesionály ve svatebním odvětví,“ poznamenal v roce 2020 globální programový ředitel Open For Business Drew Keller v rozhovoru pro Jsme fér. Dohromady stát přichází až o 37 miliard ročně. Celý rozhovor si můžeš pustit tady:

Zástupci iniciativy Jsme fér symbolický šek předali ve středu, protože poslanci a poslankyně začali v druhém čtení projednávat státní rozpočet na příští rok. Valenta při převzetí šeku slíbil, že ho předá ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi (ODS).

13. října 2023 8:30 Čas čtení 2:01 „Vláda svou nečinností vyslala vzkaz, že jí na nás nezáleží,“ znělo na pražské pietě zavražděných LGBT+ lidí „Vláda svou nečinností vyslala vzkaz, že jí na nás nezáleží,“ znělo na pražské pietě zavražděných LGBT+ lidí

„Chceme tímto gestem upozornit na to, že přijetí manželství pro všechny páry je nejen otázkou rovnosti a lidských práv, ale také významným ekonomickým přínosem pro Českou republiku. Tento krok k dnešku podpořilo již také téměř 100 domácích i zahraničních firem, které otevřeným dopisem vyzvaly premiéra Fialu k odstranění diskriminace LGBT lidí, párů a rodin s dětmi a přijetí rovného manželství,“ napsala iniciativa na sociální síti X.

Podle průzkumů je většina Čechů a Češek pro přijetí zákona o stejnopohlavních manželstvích. Páry gayů a leseb mohou od roku 2006 uzavírat registrované partnerství, které je ale oproti manželství silně znevýhodněno například v otázce dědictví nebo péče o děti. Ve sněmovně momentálně leží zákon, který by stejnopohlavním párům umožnil manželství uzavírat. Zároveň zákonodárci však projednávají i protinávrh, jehož cílem je uzákonění manželství jen jako svazku muže a ženy.

14. listopadu 2023 6:32 Čas čtení 1:57 Lesbo zk*rvená, v*le. Češka natočila mrazivé video, ve kterém bojuje proti předsudečnému násilí Lesbo zk*rvená, v*le. Češka natočila mrazivé video, ve kterém bojuje proti předsudečnému násilí
Domů
Sdílet
Diskuse