Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
16. listopadu 2023 11:54
Čas čtení 1:57

Důchodová reforma přehledně: Co se změní a kdy půjdeme do penze?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důchodová reforma přehledně: Co se změní a kdy půjdeme do penze?
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ve středu představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci svůj návrh důchodové reformy. Začátkem příštího roku by se jím měla zabývat vláda.

Počet ekonomicky aktivních mladých lidí klesá. Reformou se důchody přizpůsobí postupnému stárnutí společnosti. Hranice odchodu do penze bude nově navázána na věk dožití. Cílem je podle Jurečky udržovat průměrnou délku výplaty starobního důchodu přibližně po dobu 21,5 roku. Informace o důchodovém věku bude každému oznámena při dosažení 50 let. Pro ročníky 1965 a starší se úpravou nic nemění.

„Přicházíme s rozsáhlejší úpravou, na kterou zatím nikdo jiný neměl odvahu. Bez důchodové reformy by hrozilo, že současný průběžný penzijní systém přestane fungovat,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

26. července 2023 19:16 Čas čtení 1:58 Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice

„V reformě posun věku odchodu do důchodu v podstatě změkčujeme oproti současné
právní úpravě. Ta v některých letech například u žen dokonce prodlužuje věk odchodu do důchodu. Posun je aktuálně u všech žen kromě bezdětných o šest měsíců ročně, teprve
v roce 2031 by se zpomalil u žen se dvěma dětmi. U mužů je to o dva měsíce. Podle současné úpravy lze kdykoliv zvýšit odchod do důchodu, pokud to určí prognóza ČSU, nad 65 let. Naopak naše opatření umožní zvýšení maximálně o dva měsíce ročně,“ uvedl ministr.

Příklady odchodů do penze u jednotlivých ročníků uvádíme v tabulce:

Rok narozeníMužŽena s žádným až dvěma dětmiŽena se třemi až čtyřmi dětmi
196665 let, 2 měsíce65 let, 2 měsíce63 let, 8 měsíců
196765 let, 4 měsíce65 let, 4 měsíce64 let, 2 měsíce
196865 let, 5 měsíců65 let, 5 měsíců64 let, 8 měsíců
196965 let, 7 měsíců65 let, 7 měsíců65 let, 2 měsíce
197065 let, 7 měsíců65 let, 7 měsíců65 let, 7 měsíců
197165 let, 7 měsíců65 let, 7 měsíců65 let, 7 měsíců

Pro nově přiznávané důchody nebude od roku 2027 důchod zvyšován za výchovu prvních dvou dětí o 500 korun. Doba péče o tyto dvě děti bude oceněna rodinným vyměřovacím základem ve výši průměrné mzdy, což je částka používaná pro výpočet výše záloh na zdravotní a sociální pojištění.

Od roku 2027 také budou moci manželé nebo registrovaní partneři rozhodnout, zda si rozdělí dosažené vyměřovací základy napůl za období, kdy oba pracovali s účastí na pojištění, což v praxi znamená, že páry, kdy měl jeden z partnerů výrazně nižší příjmy, teď budou mít stejný základ pro budoucí výpočet důchodu.

22. března 2023 17:38 Čas čtení 0:48 Kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod Kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod

Jak reforma ovlivní lidi dle věku podle MPSV:

65 let a více

– Žádná omezení, pouze končí nezodpovědné započítání poloviny růstu mezd.

– Výrazně se snižuje riziko, že za pět až deset let by se musela razantně omezit valorizace.

55 let (rok narození 1968)

  • Pozvolné zvýšení důchodového věku o několik měsíců.
  • Udržitelný růst – mírné zpomalení růstu nových důchodů.

45 let (rok narození 1978)

  • Zvýšení důchodového věku podle vývoje doby dožití, zachování stejné délky výplaty důchodu jako u předchozích generací.
  • Důchodový věk bude zhruba 66 let.
  • Náhradový poměr bude na úrovni 38 až 39 procent průměrné mzdy.

Generace mladší než 40 let

  • Zachování stejné délky výplaty důchodu jako u předchozích generací.
  • Otevřené informování o možnostech státního důchodového systému.
Domů
Sdílet
Diskuse