Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
16. listopadu 2023 9:23
Čas čtení 1:18

Česko zmrazilo Rusku všechen státní majetek kromě diplomatických objektů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zmrazilo Rusku všechen státní majetek kromě diplomatických objektů
Zdroj: TASR

Po středečním zasedání vlády to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam. Zmrazila tak veškerý ruský státní majetek v Česku, který podnik spravuje, s výjimkou diplomatických objektů podléhajících ochraně. Oznámil to ve středu po zasedání vlády ministr zahraničí Jan Lipavský.

Nemovitosti v Praze a Karlových Varech

„Na můj návrh dnes vláda schválila zmrazení ruského státního majetku v České republice. Končí tak obchodní aktivity, kterými Rusko financuje vraždění Ukrajinců,“ napsal Lipavský na sociální síti X. Na tiskové konferenci vysvětlil, že Podnik pro správu majetku v zahraničí Kanceláře prezidenta Ruské federace je právnickou osobou, z jejíchž příjmů je přímo financován ruský režim.

Podnik spravuje řadu nemovitostí, především v Praze a Karlových Varech. „Obchodní aktivity tohoto podniku, včetně různých pronájmů, jsou od nynějška nezákonné a stejně nezákonné je i obcházení a porušování těchto sankcí. Zápisem na sankční seznam se zmrazuje veškerý majetek, který tento subjekt v České republice vlastní nebo jinak ovládá,“ dodal šéf české diplomacie.

15. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 12:02 Za workoholismus u mladých může FOMO i influencerstvo, připadají si bezcenní. Co radí adiktolog? Za workoholismus u mladých může FOMO i influencerstvo, připadají si bezcenní. Co radí adiktolog?

Lidé, kteří v budovách bydlí nebo v nich například podnikají, musí nadále platit nájemné. Rusko s nimi však nebude moci disponovat. „Nemovitosti nebude možné převést ani prodat. Bankovní účty, na které přichází nájemné za tyto nemovitosti, nebude moci Rusko nijak využívat,“ napsal na sociální síti X premiér Petr Fiala, který se zasedání vlády kvůli nemoci osobně nezúčastnil.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Lipavský zdůraznil, že opatření se nebude týkat objektů diplomatických misí. Jedná se o čtyři nemovitosti z celkového počtu nemovitostí vlastněných Ruskem. Podle Lipavského Česko také navrhne, aby byla společnost zařazena na sankční seznam EU. „Pokud by se to podařilo v Evropě prosadit, byl by to velký úspěch, protože to bude platit i v dalších zemích EU,“ řekl ministr.

Podle něj české ministerstvo zahraničí na tomto kroku pracuje již téměř rok. Na českém sankčním seznamu je v současné době sedm fyzických nebo právnických osob z Ruska.

Domů
Sdílet
Diskuse