Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
18. listopadu 2023 11:31
Čas čtení 1:01

Musk si opět zavařil. Na X sdílel protižidovský příspěvek, Apple zastavuje inzerci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Musk si opět zavařil. Na X sdílel protižidovský příspěvek, Apple zastavuje inzerci
Zdroj: Getty Images/J. Emilio Flores/Corbis

Majitel sociální sítě X si opět podřízl větev, na které seděl. Kvůli nevhodnému vyjadřování se od něj odvrátilo několik společností.

Poté, co Elon Musk na své sociální síti X (bývalý Twitter) sdílel antisemitský a nacistický příspěvek, čelí masivním problémům. Od jeho online platformy se totiž odvrací čím dál více významných reklamních klientů včetně Applu. Píše o tom The New York Times.

K příspěvku na X, který hlásal, že Židé šíří „nenávist vůči bílým lidem“, se ve středu vyjádřil samotný Elon Musk, což okamžitě spustilo vlnu kritiky. Pod příspěvek totiž napsal, že má autor „skutečnou pravdu“.

18. listopadu 2023 10:28 Čas čtení 0:59 Ceny Paměti národa rozdány. Dostali je hrdinové a hrdinky, kteří čelili komunistům či nacistům Ceny Paměti národa rozdány. Dostali je hrdinové a hrdinky, kteří čelili komunistům či nacistům

Společnost Apple vynakládala na sociální síť X desítky milionů dolarů ročně. Po přešlapu Elona Muska se však, podobně jako další společnosti, rozhodla pozastavit svou reklamní činnost. Spolu s ní tak činily i Disney, Lionsgate či Paramount Global. Společnost IBM ve čtvrtek také oznámila, že pozastavuje na X svoji reklamu. Podle listu The New York Times tam chtěla společnost v tomto čtvrtletí utratit jeden milion dolarů.

X se již v současnosti zmítá v obtížné ekonomické situaci. Musk několikrát přiznal, že jeho příjmy z reklamy jsou jen přibližně poloviční ve srovnání s obdobím, kdy platforma fungovala jako Twitter. Mluvčí společnosti X se k pozastavení reklam odmítl vyjádřit a společnost Apple nereagovala.

Reagoval i Bílý dům

V pátek nevhodné chování a šíření protižidovské konspirační teorie Elona Muska odsoudil i Bílý dům. Mluvčí Bílého domu Andrew Bates v prohlášení uvedl, že je „nepřijatelné opakovat tak ohavnou lež, která stojí za nejsmrtelnějším činem antisemitismu v amerických dějinách, a to kdykoli, natož ještě měsíc po nejsmrtelnějším dni pro židovský národ od holocaustu“. Musk totiž souhlasil s příspěvkem, který obviňoval Židy, již čelí antisemitismu během války mezi Izraelem a Hamásem. 

Domů
Sdílet
Diskuse