Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
20. listopadu 2023 7:00
Čas čtení 0:28

Sexuální trestné činy budou u soudů řešit specializované senáty. Změna přijde už brzy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sexuální trestné činy budou u soudů řešit specializované senáty. Změna přijde už brzy
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/voľne na použitie

Sexuální trestné činy by od ledna příštího roku měli řešit soudci s novou specializací. Ministerstvo spravedlnosti chce, aby byly senáty se specializací i u krajských a okresních soudů. Doteď má takový senát totiž jen Vrchní soud v Praze.

Nová specializace soudců bude zaměřena na oběti znásilnění, domácího násilí nebo obchodování s lidmi. Informovala o tom Česká televize.

19. listopadu 2023 17:00 Čas čtení 4:21 „Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi „Bojujeme za to, aby na nás nějaký svět zbyl.“ Studentstvo po celém Česku stávkovalo kvůli klimatické krizi

Při řešení případů sexuálních trestných činů je mimo právnické expertizy potřeba hlavně empatie. „Soudce musí mít i jiné znalosti než ty čistě právní, musí vědět, jak jednat s obětí, jak vést její výslech,“ cituje Česká televize náměstka ministra spravedlnosti Karla Dvořáka.

Hlavním přínosem senátů by měl být právě citlivější přístup k obětem anebo také vyšší motivace soudců v rozvoji této oblasti. „Soudci se tomu samozřejmě více věnují, absolvují různá školení či setkání. Mají možnost být více v obraze než ti ostatní,“ řekl pro Českou televizi předseda jednoho ze specializovaných senátů Jan Sváček, který se na tyto trestné činy specializuje už deset let.

Domů
Sdílet
Diskuse