Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
21. listopadu 2023 11:57
Čas čtení 0:58

Mapa škol zapojených do stávky se zaplňuje. Najdeš tam i tu svoji?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa škol zapojených do stávky se zaplňuje. Najdeš tam i tu svoji?
Zdroj: TASR/František Iván

Za necelý týden proběhne výstražná stávka mateřských, základních a středních škol vyhlášená školskými odbory. Seznam zapojených škol ještě není kompletní, mapa se však zaplňuje.

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství považuje za cíl především zajištění, aby platy nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024 neklesly. Snížení platů by podle něj mělo negativní dopad na kvalitu vzdělávání.

21. listopadu 2023 10:20 Čas čtení 0:45 Vojenská policie a NCOZ zasahují na různých místech ČR Vojenská policie a NCOZ zasahují na různých místech ČR

Pokud se stávky zúčastní všichni zaměstnanci, bude škola vyřazena z provozu. V takovém případě musí dané vzdělávací zařízení tuto skutečnost ohlásit minimálně tři pracovní dny předem. Nejpozději v úterý 21. listopadu by tedy mělo být jasné, které školy se zapojí.

V případě, že se stávky nezúčastní všichni zaměstnanci, je možné nechat školu v provozu, případně provoz omezit tak, že bude například zajištěn jen dozor nad žáky, kteří přijdou do školy. Zaměstnanci by případné zapojení také měli oznámit dopředu, odbor však uvádí, že se můžou stávky zúčastnit i v případě, že v dostatečném časovém předstihu svou účast neoznámí.

Předsedkyně sdružení Učitelská reforma Petra Mazancová na svém profilu na síti X (dříve Twitter) zveřejnila předběžnou mapu zapojených škol. Seznam zapojených škol však není veřejný. „Já ten seznam mám, ale jen pro účely mapy,“ uvedla. Vychází z Google dotazníku, který je volně dostupný na sociální síti a do něhož lze přidávat další zapojené školy.

Mapa se tak rychle plní a stávkujících škol každým dnem přibývá. Příspěvek vyvolal silnou diskusi o platech ve školství. Někteří rodiče uvádí, že si školy berou děti jako rukojmí. Jiní navrhují například zavedení školného, které by pomohlo pokrýt výdaje na platy. Další uživatelé uvádí, že učitelé údajně dostávají od vedení varování, že jim za případnou účast na stávce může hrozit postih.

Domů
Sdílet
Diskuse