Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
25. listopadu 2023 17:38
Čas čtení 0:46

Děsivá droga fentanyl mění lidi v „zombies“. Spojené státy chtějí smrtící látku dostat z ulic

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Děsivá droga fentanyl mění lidi v „zombies“. Spojené státy chtějí smrtící látku dostat z ulic
Zdroj: Flickr/a Psychiatrist's view/volně k použití

V roce 2022 zemřelo na předávkování fentanylem téměř 73 tisíc lidí. Joe Biden jej tento týden označil za opravdovou americkou tragédii a přislíbil podniknout další kroky.

Pomoci mu má nejvyšší diplomat země, ministr zahraničí Antony Blinken, a generální prokurátor Merrick Garland, uvedlo BBC. Podle zprávy vydané v únoru americkou komisí pro boj proti syntetickým opioidům proudí chemikálie používané k výrobě silného opioidu především z Číny do Mexika. Čínské chemické firmy zůstávají primárními zdroji látek používaných k výrobě fentanylu.

25. října 2023 11:00 Čas čtení 6:13 Zombies, kterým odpadá kůže i kusy masa. Drogová krize v USA se nadále vymyká kontrole Zombies, kterým odpadá kůže i kusy masa. Drogová krize v USA se nadále vymyká kontrole

Ke zlepšení situace by měla přispět i nedávná schůzka amerického prezidenta Bidena s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, na níž obě strany dosáhly dohody s cílem omezit produkci fentanylu. Tuto dohodu později Biden označil za hlavní úspěch jednání.

Dle zprávy, kterou v úterý vydal Bílý dům, americký prezident vyzývá Kongres, aby okamžitě přijal opatření, která by pomohla poskytnout 1,55 miliardy dolarů na posílení léčby závislostí, opatření na prevenci předávkování a podpůrné služby pro zotavení lidí po celé zemi a více než 1,2 miliardy dolarů na potlačení obchodu s drogami.

Americká Komise pro boj proti obchodování se syntetickými opiáty uvádí, že fentanyl je hlavní příčinou úmrtí Američanů ve věku 18 až 45 let. Ačkoliv je téma kriminality, drog a bezdomovectví v USA krizové již déle, témata se dostávají stále víc do popředí hlavně nyní před prezidentskými volbami, které Spojené státy čekají příští rok.

Domů
Sdílet
Diskuse