Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
25. listopadu 2023 16:41
Čas čtení 0:57

Změna pro zaměstnance! Firmy v Česku omezí benefity, které společnosti budou škrtat nejvíce?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Změna pro zaměstnance! Firmy v Česku omezí benefity, které společnosti budou škrtat nejvíce?
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

S konsolidací státního rozpočtu přichází i změna danění zaměstnaneckých benefitů. Některé firmy tak uvažují o tom, jak budou od nového roku pokračovat.

Až dvě pětiny firem dle Hospodářské komory omezí nebo sníží počet zaměstnaneckých benefitů. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy (typu kafeterie, Flexi Pass) a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Momentálně alespoň nějakou formu benefitů poskytuje 92 procent firem.

25. listopadu 2023 14:20 Čas čtení 0:28 VIDEO: Seniorka se otáčela na dálnici, pro policisty měla bizarní výmluvu. Auta se jí v rychlosti vyhnula o milimetry ​ VIDEO: Seniorka se otáčela na dálnici, pro policisty měla bizarní výmluvu. Auta se jí v rychlosti vyhnula o milimetry ​

Od ledna 2024 budou volnočasové benefity na straně zaměstnance osvobozeny od daní jen do ročního limitu poloviny průměrné mzdy (tedy asi do 22 000 korun). Vlastní hranici bude mít příspěvek na stravování. „Zaměstnanců, kteří mají stravenkový paušál nebo mají stravenky, se změna týkat nebude. Zaměstnanci, pokud budou dostávat benefity nadále ve vyšší výši, tak co bude nad 22 tisíc, z toho budou muset odvést daň a pojistné,“ vysvětlil pro ČT daňový expert z Unie zaměstnavatelských svazů Petr Frisch.

Výši benefitů kvůli tomu plánuje příští rok snížit necelá třetina firem. Nejčastěji k tomu přikročí menší společnosti do deseti zaměstnanců. Nejméně pak ty největší – nad 250 pracovníků. „První, co se bude škrtat, jsou třeba zdravotní benefity. Vláda chtěla zvednout zdanění benefitů, aby vybrala víc peněz na daních, ale je to čistě potěmkinovský plán. Rozhodně nevybere tolik, kolik si slibovala,“ míní viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Jiný názor na to má ministr práce a sociálních věci Marián Jurečka. Ten věří, že existují firmy, které benefity omezovat nebudou. „Myslím, že konkurence na pracovním trhu je dnes taková, že firma opravdu bude zvažovat, zda k tomu kroku přistoupí, nebo nepřistoupí,“ sdělil ČT.

Domů
Sdílet
Diskuse