Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Samuel Valent TASR
26. listopadu 2023 10:34
Čas čtení 0:31

Zelenskyj dělá velké změny ve vedení armády, odvolal čtyři vysoce postavené generály. Důvod zůstává záhadou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj dělá velké změny ve vedení armády, odvolal čtyři vysoce postavené generály. Důvod zůstává záhadou
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Zelenskyj důvody těchto změn oficiálně nevysvětlil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekret, kterým propustil několik vysoce postavených generálů Národní gardy, informuje agentura DPA.

Nejvýše postaveným odvolaným důstojníkem je první zástupce velitele Národní gardy generálporučík Volodymyr Kondraťuk. Zelenskyj odvolal i další tři zástupce: generálporučíka Olexandra Naboka a generálmajory Oleha Sachona a Mykolu Mykolenka.

S výjimkou Sachona byli všichni generálové ve funkci již před začátkem invaze ruských sil na Ukrajinu. Zelenskyj důvody těchto změn ve vedení Národní gardy oficiálně nevysvětlil. V červenci přitom odvolal dosavadního velitele gardy Jurije Lebida a na jeho místo dosadil Olexandra Pivnenka.

Národní garda je polovojenská jednotka, která spadá pod jurisdikci ukrajinského ministerstva vnitra a zodpovídá především za ochranu hranic a vnitřní bezpečnost. Obnovena byla v březnu 2014 po ruské anexi poloostrova Krym. Od začátku ruské invaze její příslušníci bojují na frontě spolu s vojáky ukrajinské armády.

Domů
Sdílet
Diskuse