Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
3. prosince 2023 7:15
Čas čtení 0:32

Tohle jsou nejmírumilovnější země v roce 2023. Kolikáté je Česko?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tohle jsou nejmírumilovnější země v roce 2023. Kolikáté je Česko?
Zdroj: Unsplash / Jonny Auh

Institut pro ekonomiku a mír zveřejnil žebříček zemí seřazený pomocí indexu míru pro rok 2023.

Na prvním místě se umístil Island, který si první příčku drží již od počátku sestavování tohoto žebříčku, tedy sedmnáctkrát. Z 15 nejlepších zemí je 11 evropských.

2. prosince 2023 14:28 Čas čtení 0:54 Čtyři z deseti nejdražších měst světa jsou v Evropě. Dokážeš tipnout, která to jsou? Čtyři z deseti nejdražších měst světa jsou v Evropě. Dokážeš tipnout, která to jsou?

Index se měří pomocí ukazatelů, jako je akceptace práv druhých, spravedlivé rozdělení zdrojů, dobré vztahy se sousedy a volný tok informací. Podle letošních výsledků se celosvětová úroveň míru zhoršila v poslední 15 letech již potřinácté. Zhoršení tohoto roku mají na svědomí probíhající konflikty, především ten mezi Ruskem (158. místo) a Ukrajinou (157. místo).

Česko se umístilo na 12. místě ze 163, oproti minulému roku si pohoršilo o pět míst. Z evropských zemí je osmou nejlepší. Sousední Slovensko obsadilo 26. místo. Jen 30 míst od konce se umístily Spojené státy americké, které jsou těsně před Brazílií. Nejhůře je na tom Afghánistán, těsně před ním jsou pak Jemen, Sýrie nebo Jižní Súdán. 

Domů
Sdílet
Diskuse