Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
6. prosince 2023 11:38
Čas čtení 0:46

Minimální mzda se historicky navýší. Podívej se, jak si kdo přilepší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Minimální mzda se historicky navýší. Podívej se, jak si kdo přilepší
Zdroj: Úřad vlády ČR

Minimální mzda vzroste od ledna o 9,2 procenta na 18 900 korun, vyplývá to z návrhu nařízení vlády. Polepšit by si mělo až 1,5 milionu zaměstnanců.

„Za MPSV jsme přišli s návrhem na nominálně nejvyšší navýšení minimální mzdy v historii. Od ledna se tak výrazně zlepší příjmová situace řady důležitých profesí, které jsou odměňovány v nejnižších stupních zaručených mezd,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj se jedná například o kuchařky a kuchaře, uklízečky a uklízeče, pracovníky v sociálních službách, ale i další personál.

Konečná podoba návrhu je kompromisem, neboť při předchozích jednáních opět nedošlo ke shodě mezi zástupci odborů a zaměstnavatelů. Návrh podle ministra představuje ekonomickou realitu. „Musíme pamatovat na to, aby firmy dokázaly zaplatit své zaměstnance a nezačaly kvůli dalším nákladům propouštět,“ doplňuje ministr.

Navýšení by se podle Jurečky mělo pozitivně projevit ve vyšších příjmech systémů sociálního a zdravotního pojištění. O návrhu bude vláda hlasovat příští týden.

Kromě minimální mzdy porostou také některé úrovně zaručené mzdy. Jak přesně, najdeš přehledně na další stránce.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse