Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
6. prosince 2023 16:59
Čas čtení 1:05

Důchodová kalkulačka: Vypočítej si, kolik peněz dostaneš. Nově lze o důchod žádat online

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Obtěžujícímu a stresujícímu čekání na úřadech odzvonilo. Od 4. prosince je možné podávat žádosti o důchody online. Novinka se týká starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů. Díky unikátní kalkulačce zjistíš, jak vysoký důchod tě ve stáří čeká.

Online žádosti se podávají prostřednictvím ePortálu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) v sekci „Žádost o důchod online“. Do služby se klienti a klientky přihlásí prostřednictvím tzv. Identity občana, která má podobu eObčanky, bankovní identity či mobilního klíče eGovernmentu. 

Pokud klient*ka vyplňuje žádost o důchod online, nemusí si dělat starosti se zdlouhavým vyplňováním jednotlivých údajů. Do žádosti o důchod se totiž automaticky načtou všechny pojistné doby a informace, které ČSSZ eviduje. Je potřeba pouze doplnit ostatní požadované údaje a případně vložit elektronické originály nebo skeny dokumentů nezbytných pro doložení nároku a výpočet výše důchodu.

„Nová online žádost o důchod je významným milníkem v digitalizaci státní správy. V rámci MPSV nyní děláme další velký krok kupředu v oblasti zlepšování služeb pro klienty,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), jenž vyzdvihuje, že ministerstvo počítá i s odbornou asistencí pro případ, že by někdo potřeboval pomoci s vyplněním online žádosti. 

16. listopadu 2023 11:54 Čas čtení 1:57 Důchodová reforma přehledně: Co se změní a kdy půjdeme do penze? Důchodová reforma přehledně: Co se změní a kdy půjdeme do penze?

Kalkulačka vypočítá i tvoji penzi

Díky unikátní kalkulačce na stránce Kurzy.cz si může každý vypočítat výši svého budoucího důchodu. Pro výpočet stačí zadat hrubou měsíční mzdu u zaměstnanců či měsíční vyměřovací základ u OSVČ, rok počátku důchodového pojištění, pohlaví a počet dětí, rok narození a počet vychovaných dětí. Výsledek je uváděn ve dvou částkách – první odpovídá současným podmínkám důchodového systému, druhá stavu přijetí důchodové reformy, o níž bude vláda jednat začátkem příštího roku.

Domů
Sdílet
Diskuse