Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
7. prosince 2023 17:16
Čas čtení 0:50

Více než třetina firem chystá vánoční bonusy. Jaké firmy budou nejvíce štědré?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Více než třetina firem chystá vánoční bonusy. Jaké firmy budou nejvíce štědré?
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Dle šetření Hospodářské komory vyplatí vánoční prémie svým zaměstnancům stejně či mírně více firem než loni. Nepříznivá ekonomická situace tak firmy od odměňování zaměstnanců neodradila.

Odměny budou navíc pravděpodobně vyšší než v předchozích letech. Držet by se měly v pásmu mezi 22 a 46 tisíci korunami. Nejčastěji plánují zaměstnance odměnit velké (68 procent) a střední firmy (43 procent), celkově se dle šetření na nějakou formu vánočního bonusu chystá téměř 40 procent firem. Část z nich bonusy či tzv. 13. výplaty rozdá v prosinci, zbytek pak během ledna a února.

„Řada zaměstnavatelů pomáhala zaměstnancům zmírňovat dopady zdražování, a proto vedle zvyšování mezd v průběhu roku vyplácela i různé mimořádné příspěvky, jednorázové nebo i opakované, například čtvrtletní. Podniky, kterým se letos dařilo, pamatují na své zaměstnance i na konci roku,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

6. prosince 2023 16:59 Čas čtení 1:05 Důchodová kalkulačka: Vypočítej si, kolik peněz dostaneš. Nově lze o důchod žádat online Důchodová kalkulačka: Vypočítej si, kolik peněz dostaneš. Nově lze o důchod žádat online

Podle Zajíčka se firmy snaží těmito finančními bonusy udržet své zaměstnance. Uvědomují si, že si nemůžou dovolit přijít o zkušené lidi s kvalifikací, která je na trhu práce nedostatková.

Po sezónních odměnách by tak měla letošní průměrná nominální mzda vzrůst meziročně zhruba o tři tisíce korun. Růst mezd by měl pokračovat i v příštím roce, a to až o sedm procent. Průměrná výplata by tak měla činit až 46 700 korun. Klesnout by měla inflace, takže porostou i reálné mzdy. Hospodářská komora však zároveň upozorňuje, že se Česko ocitlo v „pasti středních příjmů“ a že současná ekonomika generuje pouze nízkou přidanou hodnotu.

Domů
Sdílet
Diskuse