Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
10. prosince 2023 15:38
Čas čtení 1:17

NOVÝ PRŮZKUM: Hnutí ANO nabírá na síle a ODS se propadá, rozdíl je přes 20 procent

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
NOVÝ PRŮZKUM: Hnutí ANO nabírá na síle a ODS se propadá, rozdíl je přes 20 procent
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Nový volební model agentury Kantar pro Českou televizi potvrzuje dosavadní převahu hnutí ANO. Druhá ODS si naopak pohoršila.

Rozdíl mezi ANO a ODS již přesahuje 20 procentních bodů. Za uplynulý měsíc stoupla podpora hnutí ANO o dva procentní body na 34,5 procenta, zato ODS se propadla o tři procentní body v porovnání s říjnem na 12,5 procenta.

„Za poklesem přízně ODS stojí konkrétní události, které se za poslední měsíc odehrály, respondenti spontánně zmiňovali schvalování konsolidačního balíčku související s nepopulárními opatřeními, velký schodek rozpočtu nebo situace ve školství, zdravotnictví, což také souvisí se stávkou,“ cituje autory průzkumu web ČT24.

Na třetím místě se umístili Piráti s 11,5 procenta a hned za nimi SPD s deseti procenty. Na potřebné pětiprocentní kvorum by dosáhlo i hnutí STAN a TOP 09. Naopak pod limitem by zůstala strana SOCDEM (dříve ČSSD) se třemi a půl procenta a Zelení se ziskem tří procent.

Na většinu mandátů by současná vládnoucí pětikoalice v dalším období již nedosáhla. Hnutí ANO by získalo mandátů 93 a strany současné vládní koalice 84.

„Výsledný zisk do značné míry závisí na tom, které strany a hnutí by se dostaly do sněmovny. Zejména u KDU-ČSL a TOP 09, pokud by kandidovaly samostatně, hrozí, že by se do dolní komory nedostaly a nepřispěly by tak žádným mandátem,“ upozorňují tvůrci průzkumu.

Pokud by strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL opět kandidovaly jako trojkoalice, získaly by 18,5 procenta. Prvenství by tak stále získalo hnutí ANO. Na třetím místě by byli Piráti s dvanácti procenty, následovalo by SPD s deseti a STAN se sedmi procenty.

17. května 2023 11:00 Čas čtení 3:00 Komentář: Jak pražská ODS obnovila dlouholetou tradici umět se narodit Komentář: Jak pražská ODS obnovila dlouholetou tradici umět se narodit

Průzkum Kantaru zjišťuje také spokojenost s politickou situací. Trend v letošním roce je spíš sestupný. I když říjnové dotazování, které přineslo podíl 22 procent kladně hodnotících, naznačilo stabilizaci, listopadový průzkum přináší další pokles – s politickou situací je spokojeno šestnáct procent obyvatel. Takhle nízké hodnocení ukázal průzkum naposledy začátkem roku 2021 v souvislosti s koronavirovou epidemií.

Domů
Sdílet
Diskuse