Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. prosince 2023 10:31
Čas čtení 0:53

Oblíbená lyžařská oblast Čechů zavádí přísné pokuty. Za jízdu bez helmy nebo pod vlivem alkoholu zaplatíš i 20 tisíc korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Oblíbená lyžařská oblast Čechů zavádí přísné pokuty. Za jízdu bez helmy nebo pod vlivem alkoholu zaplatíš i 20 tisíc korun
Zdroj: Freepik / volně k použití

Lyžařská sezóna pomalu začíná nejen v Česku, ale i v zahraničí. Zalyžovat si už můžeš i v Itálii. Ministerstvo zahraničních věcí připomíná pravidla, kterých se musíš u zimních sportů držet.

Dle pravidel musí mít každý sjezdař jedoucí do Itálie sjednané platné pojištění odpovědnosti. V případě absence platného pojištění hrozí dotyčnému odebrání skipasu a sankce ve výši 100 až 150 eur, tedy 2400 až 3600 korun.

Lidé mladší osmnácti let musí mít při lyžování, snowboardování či jiné sjezdové aktivitě nasazenou helmu, sankce se pohybuje od 100 do 150 eur. A nikdo nesmí jezdit pod vlivem alkoholu a drog, hrozí za to až 1000 eur pokuta, tedy v přepočtu přes 23 tisíc korun.

Nezapomeň také na pravidlo omezené rychlosti a buď na svahu obezřetný. Srážka s jiným sjezdařem může vést k nepříjemným zraněním.

Ministerstvo zahraničních věcí připojuje ještě další důležité upozornění – v Itálii je zákonem zakázáno ponechat bez dozoru děti mladší 14 let. Rodiči nebo odpovědné osobě za porušení tohoto pravidla hrozí trest odnětí svobody v délce od šesti měsíců až do pěti let.

Kde si v Itálii nejlépe zalyžuješ?

Italské Alpy jsou oblíbenou destinací lyžařů a snowboardistů. Celkově čítají několik tisíců kilometrů sjezdovek a nachází se v nich hned několik velkých středisek. Jedním z nich je i Vialetta s až 400 kilometry tras. Dalším je třeba Madonna di Campiglio severně od města Trento nebo třeba Livigno na hranici se Švýcarskem.

8. dubna 2024 8:00 Čas čtení 6:04 Lenka dala výpověď v bance a odešla do Itálie. Místní mi vyčítali organizovanost, pití aperolu tu opravdu není zvykem Lenka dala výpověď v bance a odešla do Itálie. Místní mi vyčítali organizovanost, pití aperolu tu opravdu není zvykem

Nejblíže Česku jsou například areály Cortina d'Ampezzo se 120 kilometry sjezdovek nebo oblíbená Val Gardena, kde je 77 vleků a lanovek a 181 kilometrů tratí.

Domů
Sdílet
Diskuse