Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
16. prosince 2023 11:05
Čas čtení 0:32

Velká změna v přihláškách na střední školy. Co bude od roku 2024 jinak?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velká změna v přihláškách na střední školy. Co bude od roku 2024 jinak?
Zdroj: TASR

Zájemci o studium na střední škole si nově místo dvou přihlášek budou moci podat tři. Předkládat je budou elektronicky a zároveň v nich vyznačí pořadí podle toho, kterým školám dávají přednost. Novelu zákona podepsal prezident.

Informační systém pro podávání elektronických přihlášek spustí nejpozději k 15. lednu 2024 Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) ve spolupráci s ministerstvem školství. Novelu zákona podepsal v pátek prezident Petr Pavel.

Přihlášky bude nutné poslat do 20. února. Přijímací řízení proběhne v příštím roce v pátek 12. a pondělí 15. dubna. Nově střední školy nebudou muset zohledňovat výsledky předchozího vzdělání.

16. prosince 2023 10:20 Čas čtení 0:24 Dvojnásobná vražda v Praze. Jednou z obětí je dítě v kočárku Dvojnásobná vražda v Praze. Jednou z obětí je dítě v kočárku

V reakci na loňské komplikace způsobené zvýšeným počtem žadatelů o studium si ministr školství Mikuláš Bek (STAN) stanovil při květnovém nástupu jako cíl zavedení digitalizované formy. Uchazeči doteď museli přihlášky posílat v papírové podobě, přijetí na školu museli potvrdit odevzdáním zápisového lístku.

Díky novele budou uchazeči do školy přijati dle svých preferencí a výsledků z přijímacího řízení. Digitalizaci má zajistit přímo Cermat. Od 15. ledna se systém otevře ředitelům škol, od 1. února potom dětem a rodičům. 

Domů
Sdílet
Diskuse