Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
19. prosince 2023 v 8:48
Čas čtení 0:52

Evropská unie uvalila na Rusko další sankce. Na seznamu jsou také Medveděvův syn a Putinova neteř

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell předpokládá, že sankce oslabí ruskou válečnou mašinérii.

Na seznamu osob, na které EU uvalila sankce kvůli válce na Ukrajině, je i syn zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady Dmitrije Medveděva, Ilja. Objevuje se tam také jméno druhé neteře ruského prezidenta Vladimira Putina.


Putinova příbuzná Anna Tsivilova stojí v čele nadace Obránci vlasti, která podporuje veterány bojových operací na Ukrajině a příbuzné vojáků padlých v této válce, uvedla agentura RFE/RL. Na samotnou nadaci byly rovněž uvaleny sankce ze strany EU. Tsivilova je rovněž manželkou podnikatele a gubernátora Kemerovské oblasti.

Na seznamu jsou i média

Evropská unie v rámci nového balíčku sankcí uvalených na Rusko uvalila omezení na 61 fyzických a 86 právnických osob. Patří mezi ně mimo jiné propagandistické televizní kanály Spas a Cargrad.


EU vypracovala svůj nejnovější balíček sankcí proti Rusku v listopadu. Ten od roku 2024 omezí dovoz přírodních a syntetických diamantů a šperků z Ruska. Od září příštího roku rovněž omezí dovoz ruských diamantů zpracovaných ve třetích zemích.


Sankce rovněž zakazují dovoz propanu a butanu z Ruska. Tyto plyny se většinou používají k vytápění nebo vaření. Šéf diplomacie EU Josep Borrell v prohlášení uvedl, že 12. balíček sankcí EU představuje „komplexní soubor nových seznamů a ekonomických opatření, která dále oslabí ruskou válečnou mašinérii“. „Náš vzkaz je jasný: Zůstáváme pevně odhodláni podporovat Ukrajinu a budeme i nadále podporovat její boj za svobodu a suverenitu,“ dodal.

Putin
Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
Domů
Sdílet
Diskuse