Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
19. prosince 2023 9:52
Čas čtení 0:42

Velkou automobilku v Česku čekají změny, tisíce zaměstnanců se musí připravit na jinou práci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velkou automobilku v Česku čekají změny, tisíce zaměstnanců se musí připravit na jinou práci
Zdroj: Unsplash/Lenny Kuhne

Továrna v Nošovicích, která je jedinou výrobnou firmy Hyundai v Evropské unii, byla založena již roku 2006. Nyní ji však čeká přestavba a modernizace, aby mohla vyrábět jen elektromobily.

Více než tři tisíce zaměstnanců zde ročně vyrobí zhruba 350 tisíc aut, letos by měla elektroauta tvořit až 13 procent. Do roku 2035 chce však firma obchodovat pouze s elektrickými modely.

Závod tak chce přestavět, aby do budoucna vyhovoval požadavkům. Stávající výrobní linka totiž pokrok zpomaluje. Momentálně zvládne produkovat jen třetinu elektromobilů z celkové výroby, vedení zvažuje více možností. „V příštím roce si jednu variantu vybereme. Samotná úprava by se měla uskutečnit buď v roce 2025, nebo později,“ uvádí v rozhovoru pro e15 šéf výroby závodu Martin Klíčník.

Hyundai současně nabízí jen jeden typ elektromobilu, kterým je Kona Electric. V budoucnu však nebude na trhu Evropské unie možné prodávat nové typy automobilů se spalovacími motory. Automobilka, která míří na trhy do Německa, Francie a Velké Británie, se tak musí přizpůsobit. S rozšířením sortimentu přichází i noví zaměstnanci. Firma by měla přijmout 26 nových inženýrů.

Elektromobily v Česku zatím vyrábí jen dvě automobilky. Tou druhou je Škoda Auto, která již déle nabízí model Enyaq. Od prosince ho doplnila také novinka v portfoliu, plně elektrické kompaktní SUV Elroq.

Domů
Sdílet
Diskuse