Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Jarůšek
23. prosince 2023 15:23
Čas čtení 0:38

V Česku napadly desítky centimetrů sněhu. Sněžení je místy extrémně silné, varují meteorologové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku napadly desítky centimetrů sněhu. Sněžení je místy extrémně silné, varují meteorologové
Zdroj: TASR/AP

Nepříznivé počasí celý den komplikuje dopravu a způsobuje výpadky elektřiny. A zdá se, že sníh a silný vítr jen tak nepoleví.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před silným větrem a sněžením na celém území republiky. Během sobotního odpoledne může být sněžení až extrémně silné, varují meteorologové. Nejpřísnější výstraha se týká části Vysočiny, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Místy padá až kolem pěti centimetrů sněhu za hodinu.

výstraha
Zdroj: ČHMÚ/volně k užití

Firma E.ON v sobotu ránu ohlásila, že tisíce českých domácností se ocitly kvůli silnému sněžení bez elektřiny, poruchy způsobily i popadané větve v důsledku silného větru. Nepříznivé počasí způsobuje i komplikace v dopravě, proto meteorologové radí jezdit jen se zvýšenou opatrností, případně raději nevyjíždět vůbec. „Nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla,“ doporučují.

Na některých místech napadly už desítky centimetrů. „Dnešní předvánoční sněhová nadílka byla nejštědřejší na hraničním hřebeni Šumavy, kde za posledních 24 hodin připadlo až kolem 40 centimetrů nového sněhu a např. na Blatném vrchu aktuálně leží celkem 1,5 metru sněhu,“ uvedli meteorologové na X.

Výstraha před silným větrem a sněžením platí na většině území Česka až do zítřejšího dne.

Domů
Sdílet
Diskuse