Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
26. prosince 2023 14:43
Čas čtení 1:11

Tyto funkce ve Windows již brzy nenajdeš. Podívej se, které věci plánuje Microsoft zrušit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tyto funkce ve Windows již brzy nenajdeš. Podívej se, které věci plánuje Microsoft zrušit
Zdroj: Microsoft

Microsoft na svém webu pravidelně aktualizuje seznam funkcí, jež se chystá odstranit z operačního systému Windows. Podívej se, které z nich to mají s příchodem nového roku tzv. „za pár“.

S příchodem nového roku často souvisí také dělání různých pořádků. Nemusí to však nutně platit jen pro domácnosti, ale klidně i pro softwarové funkce. Server Živě.cz nyní přinesl výčet těch, které se v poslední době ocitly na seznamu Microsoftu jako zastaralé, a tudíž už pro ně nebudou vyvíjeny žádné updaty. Některé pak z Windows v budoucnu zcela zmizí.

25. prosince 2023 18:00 Čas čtení 0:43 Češi si už nevolají ani neposílají SMS. Na Štědrý večer využili něco jiného, aby popřáli rodině a přátelům Češi si už nevolají ani neposílají SMS. Na Štědrý večer využili něco jiného, aby popřáli rodině a přátelům

Starší režim konzole

Jednou z funkcí, které se Microsoft chystá ze svého operačního systému odstranit, je tzv. starší režim konzole. Pokud jste o něm nikdy neslyšeli, není se čemu divit. Jedná se o součást příkazových řádků, která je ve Windows již prakticky od devadesátých let. Společnost ji i v novějších verzích nechává patrně z důvodu udržení zpětné kompatibility. 

WordPad

Na seznam v letošním roce přibyl také textový editor WordPad, který pracuje jen s formátem RTF a základním prostým textem. Svým vzhledem připomíná klasický Word, neobsahuje však korekci chyb. Během své existence však tento program podporoval i formáty DOCX či ODT. 

VBScript 

Letos na podzim Microsoft oznámil, že se chystá zrušit také VBScript, skriptovací jazyk určený pro vkládání kódu do webových stránek a běžné skriptování ve WSH. V současné době je možné ho jednoduše nahradit například skriptováním v PowerShellu. 

Rozpoznávání hlasu

Další rušenou funkcí je rozpoznávání hlasu, díky které Microsoft v minulosti patřil k průkopníkům v této oblasti. I když její odstranění může znít překvapivě, ve skutečnosti nikdy nebyla dostupná v české lokalizaci operačního systému. V novějších verzích ji nahrazuje funkce Voice Access. 

Microsoft Tipy

Z nových verzí Windows zmizí také aplikace Microsoft Tipy, jejímž cílem bylo představit novým uživatelům funkce operačního systému. 

Záznam postupu

Ve Windows již zanedlouho nenajdeš ani funkci Záznam postupu, která slouží k záznamu dění na obrazovce za účelem podpory. Světlo světa tato „vychytávka“, kterou Microsoft již několik let nevyvíjí, spatřila poprvé s příchodem Windows 7. 

Domů
Sdílet
Diskuse