Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
30. prosince 2023 13:00
Čas čtení 0:44

Sto tisíc lidí musí začátkem roku zaplatit daň z nemovitosti. Jsi jedním z nich?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sto tisíc lidí musí začátkem roku zaplatit daň z nemovitosti. Jsi jedním z nich?
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Konsolidační balíček zavádí změny v šíři placení daně z nemovitosti. Bude ji platit na sto tisíc majitelů stavebních pozemků, garáží či lidé, kteří pronajímají turistům místnosti v domě. Daň z těchto nemovitostí musí přiznat nejpozději do konce ledna.

„Zpozornět by měli především majitelé garáží, pozemků nebo rekreačních staveb, protože nově se bude zdanění řídit podle údajů v katastru nemovitostí, a nikoliv podle skutečného účelu používání,“ cituje e15 generální ředitelku Finanční správy ČR Simonu Hornochovou.

S novým rokem začnou platit nové povinnosti. Jednou z nich je podání přiznání a zaplacení vyšší daně v případě, že lidé ve svém obytném domě pronajímají část turistům, jimž zároveň nabízí dodatečné služby jako snídani nebo úklid. To samé platí také pro majitele stavebních pozemků. Nově nebude brán zřetel na to, jestli na pozemku stojí nějaká jiná stavba.  

Co se týče garáží, tak novým rokem vzniká povinnost platit také za ty, které jsou zapsány v katastru nemovitostí, ale jejich majitelé je nevyužívali a uváděli je jako příslušenství k domu nebo jako ostatní zdanitelnou stavbu.

Pomoc finanční správy

Protože si je finanční správa vědoma složitostí pravidel, která v souvislosti s touto daní platí, tak finanční úřady v lednu zavedou telefonické linky, na kterých budou lidem radit specialisté. Na místa, kde byly finanční úřady zrušeny, přijedou navíc v druhé polovině ledna berní pracovníci, kteří obyvatelům na místě pomohou s vyplněním přiznání.

Domů
Sdílet
Diskuse