Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
2. ledna 2024 11:56
Čas čtení 1:10

Ruští nacionalisté obviňují Česko z genocidy a zabíjení dětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruští nacionalisté obviňují Česko z genocidy a zabíjení dětí
Zdroj: TASR/AP/Kremlin Pool

Bizarní obvinění z genocidy a vraždění dětí se na Česko snesla ze strany ruských nacionalistických webů poté, co Praha odmítla účast na jednání Rady bezpečnosti OSN ohledně ukrajinského ostřelování příhraničního města Bělgorod.

S poměrně silným vyjádřením přišel podle serveru Novinky.cz bývalý proruský premiér Ukrajiny Mykola Azarov, který v rozhovoru pro stanici Cargrad označil Česko za spoluviníka „vraždění v Bělgorodu“. Česko se mělo provinit dodávkami raketometů RM-70 Vampire ukrajinské armádě. Azarov stál v čele ukrajinské vlády mezi lety 2010–2014. V současné době žije v Rusku, na Ukrajině mu hrozí pobyt za mřížemi kvůli korupci. 

30. prosince 2023 18:00 Čas čtení 1:10 Nejrozsáhlejší raketový útok Ruska na Ukrajinu od začátku války si vyžádal nejméně 39 obětí Nejrozsáhlejší raketový útok Ruska na Ukrajinu od začátku války si vyžádal nejméně 39 obětí

„Čechům by se měly poslat úlomky raket, které zabily děti. Zalepit do obálky a napsat jim: Zabili jste děti. Byl spáchán zločin, máme co do činění s teroristickým režimem. Je třeba pochopit, kdo je za to odpovědný. Byl spáchán hnusný válečný zločin,“ uvedl Azarov. 

Rusům se nelíbí odmítnutí jejich požadavku

Rusko v minulých dnech vyzvalo Českou republiku, aby se její zástupce zúčastnil zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli ukrajinskému ostřelování města Bělgorod. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to odmítl s tím, že Praha se nenechá nikým předvolávat. Česko se podle něj zasedání rádo zúčastní ve chvíli, kdy Rusko projeví zájem řešit stažení svých okupačních vojsk z ukrajinského území.

O Česku se zmínil také web Sib-Kraj Sobesedník, podle něhož je odmítnutí účasti na jednání Rady „zbabělost, která plně odhaluje, jaké je to demokratické, civilizované Česko“. Praha podle něj dodávkami raket Ukrajině spáchala genocidu. Web také zmínil Mnichovskou dohodu, která Česko „roztrhala na kusy“. „Češi pokorně následují geopolitické zájmy USA a Británie, přestože dějiny už tento národ za neschopnost bránit vlastní nezávislost potrestaly,“ uvedl web.

2. ledna 2024 9:52 Čas čtení 0:47 Rusko v noci těžce ostřelovalo Ukrajinu. Kyjevané nemají elektřinu ani vodu Rusko v noci těžce ostřelovalo Ukrajinu. Kyjevané nemají elektřinu ani vodu

Podle Ruska si ukrajinské ostřelování Bělgorodu vyžádalo 24 obětí. Podle ukrajinských médií útočila ukrajinská armáda na armádní cíle, výbuchy a požáry jsou údajně důsledkem neprofesionality ruské protivzdušné obrany.

Domů
Sdílet
Diskuse