Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
30. prosince 2023 18:00
Čas čtení 1:10

Nejrozsáhlejší raketový útok Ruska na Ukrajinu od začátku války si vyžádal nejméně 39 obětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nejrozsáhlejší raketový útok Ruska na Ukrajinu od začátku války si vyžádal nejméně 39 obětí
Zdroj: TASR/AP

Rusko nasadilo útočné drony a použilo i rakety různého typu odpálené z letadel a území, které ovládá.

Záchranáři na Ukrajině prohledávali v sobotu trosky po ruských útocích, při nichž předešlý den podle nejnovějších údajů zahynulo nejméně 39 lidí a dalších více než 150 utrpělo zranění.


„Stále probíhají práce na odstranění následků včerejšího ruského útoku,“ napsal v sobotu na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Při tomto teroristickém útoku bylo zraněno celkem 159 lidí. Bohužel 39 lidí zemřelo,“ dodal.


Ukrajinská armáda odhadla, že Rusko použilo v pátek ráno 158 raket a dronů, přičemž 114 z nich zničila protivzdušná obrana. Podle mluvčího ukrajinských vzdušných sil to byl nejrozsáhlejší raketový útok od začátku války, s výjimkou prvních dní neustálého bombardování.

Rusko útočilo i na obytné budovy

Rusko se pokusilo prolomit protivzdušnou obranu téměř všech velkých měst na Ukrajině, přičemž nasadilo útočné drony a následně rakety různých typů odpálené z letadel i území, které ovládá.


Ruské rakety a drony zasáhly v ukrajinských městech mnoho civilních objektů včetně obytných budov, škol, školek, parků, porodnice, stanice metra či nákupního centra, ale i objektů energetické infrastruktury, což způsobilo výpadky elektřiny.


V hlavním městě Kyjev, kde zahynulo nejméně 16 lidí, vyhlásí 1. leden dnem smutku, oznámil starosta Vitalij Kličko.

Podobné útoky se mohou opakovat

Američtí vojenští analytici se domnívají, že Rusko by mohlo uskutečnit další rozsáhlý letecký útok na Ukrajinu podobný tomu, který podniklo v pátek.


„Rusko bude pokračovat v rozsáhlých útocích proti Ukrajině s cílem oslabit ukrajinskou morálku a schopnost Ukrajiny pokračovat ve vojenských operacích proti Rusku,“ uvedl v noci na sobotu americký Institut pro studium války (ISW).


Jeho analytici však poukázali na to, že po téměř dvou letech války Rusko pravděpodobně nemá dostatek rezerv a výrobních kapacit k tomu, aby takové rozsáhlé raketové útoky podnikalo pravidelně.


Podle analýzy ISW ruská armáda již několik měsíců experimentuje s různými kombinacemi dronů a raket, aby odhalila slabá místa v ukrajinské protivzdušné obraně.

Ukrajina, Vojsko, Rusko, vojna, Donbas
Zdroj: x
Domů
Sdílet
Diskuse