Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
3. ledna 2024 16:42
Čas čtení 0:33

Oblíbená letní destinace Čechů může podle nového zákona omezit nabídku ubytování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Oblíbená letní destinace Čechů může podle nového zákona omezit nabídku ubytování
Zdroj: Unsplash.com/volně k užití

V Chorvatsku platí od ledna nový zákon o cestovním ruchu, jeho cílem je omezit přeplněnost turistických lokalit.

Místní samosprávy dostanou díky novince rozsáhlé pravomoci v oblasti regulace cestovního ruchu, a to včetně možnosti omezit nabídku ubytování, informuje slovenská RTVS

2. ledna 2024 8:04 Čas čtení 1:04 Cestování v roce 2024: Tohle prý bude 10 nejnavštěvovanějších míst na světě, mohou za to filmy a seriály Cestování v roce 2024: Tohle prý bude 10 nejnavštěvovanějších míst na světě, mohou za to filmy a seriály

„Zákon o cestovním ruchu je velmi důležitý, protože nám umožňuje začít řídit náš cestovní ruch promyšleně a ve prospěch všech. Od místních obyvatel až po turisty,“ uvedla pro deník Večernij list chorvatská ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjac. Zákon podle ní dává obcím mimo jiné potřebné nástroje rozvíjet cestovní ruch směrem k udržitelnosti. 

Obce budou moci snížit počet restaurací i barů 

Chorvatská vláda uvedla, že jedním z cílů nového zákona je ukončit tzv. apartmanizaci, která spočívá v krátkodobém pronájmu soukromých nemovitostí. Ten podle odborníků zvyšuje problémy související s cestovním ruchem. Velká nabídka ubytování dopadá na tamní infrastrukturu a způsobuje přeplněnost obcí. Místní samosprávy budou moci omezit množství ubytovacích zařízení, barů či restaurací, změna se však netýká již fungujících podniků. 

Domů
Sdílet
Diskuse