Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
7. ledna 2024 14:21
Čas čtení 0:38

Policisté i hasiči přijdou o benefity. Nejsou na ně peníze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Policisté i hasiči přijdou o benefity. Nejsou na ně peníze
Zdroj: Pixabay/dmncwndrlch/volně k užití (ilustrační obrázek)

Příslušníci bezpečnostních sborů od ledna přijdou o některé benefity či investice. Původně plánované snižování mezd se nekoná.

Policistům, hasičům či dozorcům hrozilo při projednávání státního rozpočtu plošné snížení platů o dvě procenta. K tomu sice nedošlo, příslušníci bezpečnostních sborů však přijdou o některé benefity a investice. Informovala o tom stanice ČT24.

„Vycházeli jsme z možností rozpočtu, kdy se plánovalo státním zaměstnancům jako celku snížit o dvě procenta objem platů. Zde jsem řekl, že to pro hasiče a policisty nemohu připustit,“ uvedl pro ČT24 ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který společně s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem slibuje, že chybějící finance sežene. 

7. ledna 2024 12:47 Čas čtení 0:31 Jurečka zvažuje rezignaci kvůli večírku v době střelby na fakultě Jurečka zvažuje rezignaci kvůli večírku v době střelby na fakultě

Peníze chybí všude

Sbory při své snaze udržet mzdy na loňské úrovni zásadně šetří. Někde se škrtá v neobsazených pozicích, jinde jsou propouštěni občanští zaměstnanci. Ztrátu zaměstnanců pociťují všechny sbory, potýkat se ale musí také s nedostatkem peněz na provoz. Vězeňská služba je v deficitu 500 milionů, hasičům chybí 190 milionů, a policie potřebuje dokonce 1,6 miliardy korun. „Pohybujeme se v těžké době, máme připraveny nouzové varianty, ale doufám, že žádná nouzová varianta nebude muset přijít,“ komentuje situaci Rakušan. 

Domů
Sdílet
Diskuse